Menú

La barra lliure de Catalá dispara un 40% els apartaments turístics

La portaveu socialista Sandra Gómez ha denunciat que la “barra lliure als especuladors de Catalá” ha provocat que els apartaments turístics il·legals s’hagen disparat a la ciutat un 40% en l’últim any, segons les dades oficials que ofereix el propi Ajuntament de València a través de Visit València.

Gómez ha informat que en menys d’any han aparegut a la ciutat 3.297 apartaments turístics i tots ells il·legals, tal com confirmen les dades oficials, ja que l’oferta legal fins i tot ha disminuït en el mateix període de temps. Segons les dades de Visit València que ha oferit la responsable socialista, la ciutat ha passat de 7.318 apartaments al gener de 2023 als 10.286 que té localitzats l’Ajuntament en tots els barris.

“Aquest increment aclaparador és el resultat de la inacció de Catalá per a frenar aquest fenomen i la llibertat que ha donat el seu govern perquè els especuladors convertisquen els habitatges dels nostres barris en allotjaments turístics amb totes les conseqüències que implica com és l’increment de la conflictivitat social en forma de molèsties per als nostres veïns i veïnes i, en grau més alt, un augment desmesurat dels preus del lloguer”, ha manifestat.

La líder dels socialistes ha incidit en què les polítiques desenvolupades per Catalá han suposat un “canvi de rumb radical” enfront de la gestió dels socialistes durant les dues legislatures anteriors que va aconseguir posar fre a la proliferació dels apartaments.

“Quan observem la incidència que estava tenint el fenomen en 2016 iniciem una regulació. Vam posar límits i normes que ens van ajudar a controlar la proliferació d’apartaments que s’estava detectant en totes les ciutats espanyoles. Vam posar un vedat legal molt important i activem inspeccions per a treballar contra els apartaments que ens van ajudar a contindre l’obertura d’apartaments així com a tancar centenars que havien obert il·legalment”, ha indicat.

Gómez, en aquest sentit, ha recordat el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella i el PAC del Cabanyal que ja van establir fortes restriccions als apartaments així com la suspensió de llicències que van deixar damunt de la taula els socialistes en Urbanisme per a no concedir noves autoritzacions a apartaments turístics en tota la ciutat així com regular les residències d’estudiants pels seus efectes negatius sobre el preu dels lloguers.

No caben més apartaments

En aquest sentit, ha exigit a Catalá que continue amb el camí que van emprendre els socialistes a l’Ajuntament i que es va demostrar eficaç, ja que es va aconseguir reduir ostensiblement l’oferta. “Però Catalá va arribar i el primer que va dir és que era partidària de la llibertat de mercat i que no anava ni a regular ni a prohibir. I aquest és el resultat dels seus nou mesos de gestió: un 40% més d’apartaments il·legals. Mentre nosaltres vam reduir els apartaments il·legals, la inacció de Catalá ha convertit València en el paradís dels especuladors”, ha dit.

Finalment, ha anunciat que el Grup Municipal Socialista presentarà una moció en el pròxim ple oferint un acord perquè se seguisca la senda que van establir els socialistes que va ser eficaç i que va reduir l’oferta en 2.000 apartaments.

“Catalá ha de triar si vol continuar beneficiant als especuladors i als qui juguen amb la ciutat com si fora el Monopoly o si es posarà de costat dels seus veïns i veïnes que volen tindre lloguers justos. Si no té ganes de treballar, ho té fet, que torne a la suspensió de llicències que ja estava preparada. Ha d’aprovar una normativa restrictiva i ací ens trobarà per a arribar a un acord. En aquesta ciutat no caben més apartaments turístics i, per això, proposarem que no es concedisquen més llicències”, ha finalitzat.