Menú

La falla Plaza de la Santa Creu s’alça amb el Premi Picota a la crítica local de 2024

La falla Plaza de la Santa Cruz s’ha alçat amb el Premi Picota 2024, el guardó que entreguen els socialistes a la millor crítica local de les Falles des de fa quasi dues dècades. La portaveu socialista a València, Sandra Gómez, ha sigut l’encarregada d’entregar l’estendard del premi a una comissió que, a més, enguany compleix el seu 175 aniversari.

Gómez, acompanyada per tots els regidors del grup municipal socialista, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i el secretari d’Estat de Política Territorial, Arcadi España, van aprofitar el lliurament del guardó per a visitar la falla que ha creat la pròpia comissió de Ciutat Vella amb l’assessorament de l’artista Juanjo García i que ret homenatge a la primera falla plantada en la plaça en 1849.

La regidora socialista Nuria Llopis, que ha presidit el jurat del Premi Picota d’aquesta edició compost per Mercedes de la Guia i el dissenyador Martín Forés ha destacat la satisfacció perquè el guardó haja recaigut en una falla històrica com Plaza de la Santa Cruz. “Estem molt contents perquè l’escena premiada compleix completament amb l’essència del Premi Picota com són la crítica local, la sàtira que ha d’incloure tota falla i, a més, incidint en una crítica fins i tot de barri”, ha destacat.

L’escena premiada, de fet, fa referència al canvi radical que ha experimentat la festa en els últims anys, on els “cubates”, la festa, les carpes i l’incivisme semblen haver substituït a la tradició dels bunyols, els ‘*ninots’ i el simple plaer d’estar amb els amics fins i tot malgrat haver sigut reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El jurat Martín Forés ha mostrat la seua especial satisfacció perquè l’escena premiada “representa perfectament l’essència del Premi Picota. Ha sigut una sorpresa molt agradable que, a més, recupera la crítica i la sàtira de la gènesi de les Falles”, ha incidit. “Han sabut plasmar amb molta categoria i sensibilitat una crítica ja no local sinó del propi barri en una meravella d’escena. I, per això, és tan merescut el premi per a la comissió de Plaza de la Santa Cruz”, ha destacat.

Falles inclusives

Llopis, d’altra banda, ha incidit en la necessitat que la Junta Central Fallera i la Regidoria de Falles pose en marxa un projecte perquè totes les falles de la ciutat siguen inclusives perquè totes les persones puguen gaudir de l’art faller. La regidora ha fet referència a aquesta situació durant una visita a les comissions que han incorporat totes les mesures per a fer inclusives les seues falles per a tots els públics.

“Hem pogut visitar diverses comissions que ja incorporen totes les facilitats perquè tots i totes puguen gaudir-les. Però aconseguir unes Falles inclusives no ha de dependre de l’esforç de les comissions sinó que ha de ser un projecte que escometa directament l’Ajuntament o la Junta Central Fallera i així ho exigirem per a les pròximes Falles”, ha finalitzat.