Menú

Catalá rebutja cedir pavellons de Fira València als artistes fallers

La regidora socialista Nuria Llopis ha lamentat que el Govern de María José Catalá rebutge cedir pavellons de Fira València als artistes fallers, tal com plantejaven els socialistes en la Comissió de Cultura per a “oferir-los un suport real”.

“El govern de Catalá i el PP han estat aquests dies massa centrats en complir els seus compromisos partidistes amb la mascletà madrilenya, però mancant dues setmanes perquè comencen les Falles de 2024 no acaba de centrar-se en la nostra festa”, ha manifestat.

En aquest sentit, l’edil ha posat de manifest que un dels elements fonamentals perquè les Falles s’hagen convertit en Patrimoni de la Humanitat són les falles. “És una cosa que ens fa diferents i, per això, aquest mes hem presentat dues mocions que posen en valor a la falla i als nostres artistes fallers. La primera plantejava que l’Ajuntament permeta la cessió d’algun dels pavellons de Fira València als artistes fallers en els mesos més intensos de treball perquè puguen disposar de tot l’espai que necessiten per a emmagatzemar els ninots”, ha explicat.

Llopis ha recordat que aquesta fórmula es va utilitzar durant la pandèmia i permetria que els artistes alliberaren espai en els seus tallers per a continuar treballant amb comoditat i de manera òptima. “Els artistes fallers porten anys patint una crisi econòmica que els ha obligat a reduir la grandària dels seus tallers al mateix temps que acceptaven més encàrrecs per a garantir la viabilitat. Fruit d’aquesta situació, en la recta final de cara a les Falles no disposen de tot l’espai necessari per a treballar adequadament. La cessió de pavellons de Fira València que no estiguen en ús els ajudaria a afrontar aquest últim tram de creació en millors condicions”, ha incidit la regidora.

La segona moció que també ha sigut rebutjada pel govern de Catalá, ha detallat Llopis, consisteix a acordar un increment del pressupost de les falles per a poder rebre la subvenció municipal. “No podem oblidar quin és l’element diferencial de la nostra festa i quin és l’element diferencial de les comissions respecte a una penya, per exemple, d’altres festes d’Espanya que és plantar una falla”.

En aquest sentit, tal com ha incidit, es plantejava que el regidor de Falles consensue en l’Assemblea de Presidents un augment del mínim del contracte de falla per a poder entrar en el concurs oficial amb l’objectiu de dignificar tant a la professió com millorar la festa. I, en segon lloc, implantar un requisit en la subvenció municipal de l’exercici 2025 d’un mínim de 6.000 euros en el contracte de la falla per a poder rebre la subvenció.

“Vist que el regidor de Falles està prometent moltes coses que finalment mai compleix, hem decidit presentar aquesta moció per a garantir el seu compromís però hem comprovat que seguirà igual perquè ha rebutjat que els artistes puguen comptar amb un increment de cara al pròxim exercici”, ha finalitzat Llopis.