Menú

Les dades donen la raó a Puente: Catalá dispara el trànsit i redueix l’ús de la bici

  • Gómez: “La política de Catalá no és només revertir carrils bici sinó també obrir carrils al cotxe i descartar zones per als vianants”
  • María Pérez denuncia que les polítiques de mobilitat disparen un 24% els cotxes en Colón i redueixen un 10% les bicicletes

La portaveu socialista a l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha informat que les dades de pas de vehicles que publica la Regidoria de Mobilitat “confirmen que el ministre de Transports, Óscar Puente, tenia raó: les polítiques de mobilitat de Catalá han disparat en només uns mesos el trànsit de vehicles privats pel centre al mateix temps que han provocat un descens en l’ús de vehicles sostenibles com les bicicletes o els patinets”.

La responsable socialista s’ha manifestat en aquests termes després que la regidora María Pérez haja desglossat l’increment del trànsit privat que s’ha produït en els principals carrers del centre de la ciutat “a conseqüència de les decisions i dels missatges de Catalá per a facilitar el pas dels cotxes privats”.

En aquest sentit, ha explicat que el flux de cotxes en el primer tram del carrer Colón s’ha disparat al gener un 54% respecte al mateix període de l’any anterior. Així mateix, també ha crescut un 20% el trànsit al carrer de la Pau, un 11% en Pintor Sorolla i un 25% al carrer Lauria en el mateix període.

“Quan es prenen mesures per a facilitar el flux del vehicle privat pels carrers del centre, el vehicle privat respon i ocupa l’espai. Perquè es visualitze millor el que ha fet Catalá amb els seus canvis: per Colón passen al dia 2.500 cotxes més, pel carrer de la Pau, 1.700 més i en Lauria, 1.000 més”, ha detallat.

L’edil ha assenyalat, a més, que el carrer amb la qual Catalá justificava tots els canvis en el centre, Poeta Querol, “no sols no ha vist reduït el trànsit que suportava sinó que, per contra, s’han incrementat fins i tot en un centenar el nombre de cotxes que la recorren”.

“Aquest és el resultat dels missatges del govern de Catalá per a incentivar el vehicle privat. Perquè no es tracta de l’eliminació d’un carril bici sinó d’un pla de mobilitat que consisteix a obrir la mà al cotxe que es complementa, a més, amb missatges contra la bicicleta i altres mitjans de transport sostenibles”, ha apuntat Gómez.

“No sols hem de parlar de la reversió de carrils bicis, és que ella mateixa va anunciar una auditoria per a revertir altres quatre carrils bici. És ella qui va avançar que anava a revertir els bulevards previstos per a guanyar espai per als vianants, el corredor verd o qui va obrir al trànsit calles com la plaça del Tossal i va apagar les cambres que denuncien als conductors infractors en la Zona de Baixes Emissions”, ha continuat.

Un 10% menys d’ús de la bicicleta

Les xifres que s’han fet públiques, igualment, demostren, tal com ha afegit Pérez, que els missatges de “criminalització de la bicicleta del Govern de Catalá i les campanyes alertant dels perills d’usar la bici per València han tingut un gran impacte entre els usuaris.

“S’ha generat des del propi govern la sensació que la bicicleta o el patinet són modes de transport insegurs a través de campanyes en les quals se subratlla el risc a tindre un accident mentre s’amaga que les xifres de sinistralitat més altes són les dels vehicles privats. I això s’ha traduït en un descens del 10% en l’ús de la bicicleta al carrer Colón, quasi 500 bicis menys al dia”, ha finalitzat.