Menú

Catalá dona butla als cotxes mentre persegueix amb multes a les bicis i patinets

La regidora socialista María Pérez ha lamentat les polítiques en favor del cotxe i en contra dels mitjans de mobilitat sostenible que està desplegant María José Catalá en plena Capitalitat Verda Europea de València. “Quan la nostra ciutat hauria de ser el far europeu de les polítiques contra el canvi climàtic, Catalá ha decidit fer exactament el contrari: donar butla al cotxe privat perquè puga circular i contaminar sense restriccions mentre castiga les bicicletes i patinets amb una campanya de controls i multes. És el món a l’inrevés”, ha denunciat.

Pérez ha assenyalat que, “malgrat les excuses, deixar de sancionar en l’APR, és a dir, en la Zona de Baixes Emissions (ZBE), és una decisió política del Partit Popular per a deixar d’aplicar mesures contra la contaminació i la pacificació del trànsit. Intenten enganyar la ciutadania, però els fets estan retratant la política de mobilitat de Catalá en la qual només cap el cotxe”, ha continuat.

En aquest sentit, l’edil socialista ha apuntat la decisió del govern de Catalá de llançar una campanya que pretén ajudar a incrementar la seguretat dels patinets i les bicicletes quan, en realitat, el que fa és assenyalar-les. “La campanya és un fals relat de protecció cap a les bicicletes i els patinets perquè el que es plantegen són controls i sancions a partir del dimarts que ve. No sembla el món a l’inrevés que, mentre s’ha deixat de multar a Ciutat Vella al vehicle privat, es llance una campanya per a sancionar a bicis i patinets a partir de la setmana que ve? Perquè el missatge que en realitat es llança és que les bicicletes i els patinets són perillosos”, ha dit.

Les xifres, ha afegit Pérez, “desmenteixen el relat que els vehicles de mobilitat personal són perillosos perquè el 85% dels vehicles implicats en accidents són vehicles de motor i solo el 10% patinets i bicis. No obstant això, “el govern de Catalá, en lloc de traslladar que amb les mesures de protecció adequades i una bona xarxa d’infraestructura ciclista, les bicis i els patinets són modes de transport segurs i sostenibles, prefereix assenyalar-los i castigar-los mentre dona butla al vehicle privat sense fer cap campanya de conscienciació de seguretat ni contra la contaminació”.

La regidora socialista ha advertit també que aquesta política de mobilitat centrada en el cotxe està implicant ja un increment de la contaminació “com s’ha pogut comprovar aquesta última setmana, en la qual hem tingut diversos episodis d’alerta per l’alta contaminació. Però, malgrat les reiterades alarmes, Catalá en lloc de rectificar i apostar per una política de mobilitat sostenible, per conversions en zona de vianants i per renaturalitzacions en la línia de l’anterior govern progressista, ha decidit retallar espai per als vianants i a donar via lliure als cotxes perquè contaminen sense cap restricció”, ha insistit.

Finalment, Pérez ha criticat l’intent del govern de María José Catalá de desviar l’atenció sobre l’apagada de les cambres de l’APR per a facilitar l’entrada de tota mena de vehicles de motor al centre de la ciutat retorçant “dades fetes a mida, mesclant anys i mesos, per a justificar la seua política a favor del cotxe”.