Menú

Els socialistes tendeixen la mà a Catalá per a pujar l’IBI als habitatges buits

El regidor Borja Sanjuán ha tendit la mà del Grup Municipal Socialista a totes les forces polítiques de l’Ajuntament de València per a acordar un recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges buits durant dos anys i d’un 100% a aquelles que superen els tres anys sense cap inquilí. Sanjuán ha explicat que amb aquesta mesura que posa damunt de la taula el Partit Socialista “podríem combatre l’especulació amb l’habitatge que està disparant el preu dels lloguers en tota la ciutat i impossibilitant que els joves es puguen independitzar”, ha assegurat després d’anunciar que els socialistes presentaran una moció amb les propostes a la pròxima comissió d’Hisenda.

“Des del Partit Socialista tendim la mà a la resta de forces polítiques i al govern municipal per a poder atallar de manera conjunta, amb mesures consensuades, el procés especulatiu que s’està produint a València i que María José Catalá fins al moment no ha volgut resoldre perquè ni tan sols ha sol·licitat declarar la ciutat com a zona tensionada, tal com permet la Llei d’Habitatge”, ha assegurat.

“Un dels principals problemes que té València és l’accés a l’habitatge com ha posat en relleu l’informe de l’Observatori del Consell de la Joventut, que subratlla que la immensa majoria dels menors de 30 anys no tenen possibilitat d’independitzar-se per l’increment desmesurat dels preus”, ha continuat.

Per a Sanjuán, aquesta situació es deu a “abusos” que no tenen a veure amb l’ús residencial sinó amb processos especulatius. “Hi ha una gran quantitat de persones i de fons que estan comprant habitatges com una inversió, és a dir, per a especular i per això s’està unflant el preu de l’habitatge. Hi ha una bambolla creixent del preu de l’habitatge i en sis mesos les úniques mesures que ha pres el PP i María José Catalá han sigut continuar unflant eixa bambolla”, ha dit.

Sanjuán, de fet, s’ha referit a la negativa de Catalá a restringir els apartaments turístics a la ciutat i a aplicar la declaració de zones tensionades de la Llei d’Habitatge a més de que el propi govern municipal de PP i Vox han acordat, directament disparar un 30% el preu dels lloguers públics de AUMSA, l’empresa municipal que gestiona la majoria dels habitatges de lloguer assequible.

“És un missatge molt lamentable a qualsevol persona que el govern diga que cal acostar el muscle mentre l’Ajuntament puja 10 vegades més el preu de lloguer dels seus habitatges que el que es permet per llei per la renovació dels contractes privats i que només és d’un 3%. És una vergonya i Catalá hauria de rectificar immediatament”, ha retret.

Finalment, ha fet referència a la proposta d’Urbanisme per a oferir sòl municipal als operadors privats a canvi de quedar-se amb alguns habitatges protegits. “És una mesura que ja va portar avant el PP en el seu moment i que va acabar judicialitzada i que ha tingut com a conseqüència la limitació de molts desenvolupaments d’habitatge. El que planteja el PP és desprendre’s de sòl municipal a canvi d’uns pocs habitatges públics, que sempre són menys de les que podria haver aconseguit edificant el seu propi sòl”.