Menú

Les mesures de Catalá disparen la contaminació i el trànsit a València

La portaveu socialista a l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha denunciat que les polítiques de mobilitat que està implantant María José Catalá estan provocant un augment generalitzat del trànsit i de la contaminació en tots els carrers del centre de la ciutat. “És molt lamentable que la mateixa setmana que Catalá inaugura la Capital Verda Europea que es va aconseguir gràcies al treball desenvolupat per l’anterior equip de govern progressista per a renaturalitzar i recuperar espai públic, s’haja confirmat que les seues polítiques de mobilitat estiguen disparant la presència del cotxe privat als carrers del centre de la ciutat amb l’increment de la contaminació que implica”.

Gómez, que ha comparegut al costat de la regidora María Pérez, ha recriminat a Catalá les paraules de retret contra la corporació anterior que va convertir a València en una referència europea en polítiques de transformació urbana i de mobilitat sostenible. “Va parlar, en un gest lleig i impropi, d’ocurrències o d’extremismes. Eixes ocurrències i extremismes van ser les que va valorar la comissió per a atorgar-nos la capitalitat. Perquè la capitalitat implica estar a l’avantguarda europea, liderar la transformació urbana i implantar polítiques valentes i no un mer curs de com reciclar com el que va presentar Catalá”.

La portaveu socialista ha incidit en què una gran part dels projectes que la Comissió Europea va tindre en compte per a concedir la capitalitat a València com la xarxa de carrils verd, el Corredor Verd sobre les vies o la renaturalització de Sant Agustí han sigut descartats ara per Catalá. “Fins i tot en la seua remodelació del projecte per a finalitzar els jardins del Túria, pretén retallar la zona verda prevista per a introduir una autopista de sis carrils. És un exemple de les polítiques en favor del cotxe que està implantant i que estan embossant València com confirmen les dades que s’han fet públics”, ha assegurat.

Més trànsit en el centre

En aquest sentit, Pérez ha explicat que els advertiments dels socialistes sobre us problemes que anaven a generar les mesures de Catalá ja són una realitat que avalen les dades. “Les primeres dades tangibles ens permeten advertir ja el canvi de tendència. Fins a maig, amb el govern progressista, hi havia una tendència de reducció del vehicle privat i, a partir de juny, el trànsit ascendeix de manera generalitzada en els principals carrers de la ciutat. Hi ha hagut un efecte anomenada amb el canvi de govern perquè el seu missatge ha sigut des del principi facilitar l’accés al cotxe, un missatge irresponsable en un moment d’emergència climàtica i que col·lideix amb les directrius de la capitalitat verda europea”, ha afirmat.

La regidora socialista ha detallat que la tendència es trasllada als carrers del centre de la ciutat, amb més intensitat després de les mesures implementades al desembre per a convertir el centre de nou en una drecera per als cotxes. “El primer mes de funcionament de les mesures de Catalá en favor del cotxe s’han traduït en un augment del trànsit en Colón del 15%, del 7% al carrer la Pau, del 17% en Marqués de Sotelo, de l’11% al carrer de les Barques i del 12% en el primer tram del carrer Lauria”, ha dit.

En aquest sentit, ha posat en relleu que els canvis en Pérez Pujol han multiplicat el trànsit al carrer de les Barques “només pel mer capritx de Catalá de permetre que els cotxes tornen a circular pel centre. Aquestes dades responen al primer mes, però l’efecte anomenada de les polítiques de Catalá provocarà que la tendència vaja en augment i vaja empitjorant la contaminació de la ciutat al mateix temps”, ha finalitzat.