Menú

Catalá criminaliza el absentismo escolar y da la espalda a las familias

La regidora del Grup Municipal Socialista Maite Ibáñez ha denunciat que l’alcaldessa de València, María José Catalá, “criminalitza l’absentisme escolar en lloc d’abordar-lo de manera transversal per a donar una resposta efectiva”. Ibáñez ha recordat que en el mandat anterior “un els projectes més importants va ser la lluita contra l’absentisme escolar des de la Comissió Municipal d’Absentisme Escolar que el PP encara no ha convocat, donant així l’esquena a les famílies que necessiten ajuda”, ha denunciat.

“Per primera vegada aquest grup de treball estava format per diversos agents no sols de la comunitat educativa, sinó també altres àmbit, integrant a personal de la Regidoria d’Educació (Secció Escolarització i Xec escolar, al costat d’absentisme escolar municipal), representants dels pares i mares de l’alumnat, principals sindicats, la Federació d’Associacions Veïnals de València i els titulars dels centres privats; així com el personal docent dels centres que són els que viuen dia a dia els casos d’absentisme”, ha recordat la regidora.

D’altra banda, ha apuntat que el cos de col·laboradors externs es componia per la Delegació de Benestar Social de l’Ajuntament, la Fiscalia Provincial Secció de Menors, la Direcció General d’Educació Inclusiva de la Conselleria, agents de la Policia Local de València, i la Inspecció de la Direcció Territorial d’Educació. “Perquè el treball col·laboratiu de tots els perfils és fonamental per a aconseguir els objectius”, ha reivindicat i ha lamentat que Catalá “renuncie a continuar amb un treball tan important per a ajudar a les famílies”.

En aquesta línia, ha recordat que al març es va crear l’Oficina Municipal de Prevenció i Reducció de l’Absentisme Escolar, “un servei que facilita l’atenció i informació a les famílies i ofereix xarrades de conscienciació a pares i mares d’alumnat absentista”. “Som conscients de la varietat de motius sobre l’origen de l’absentisme i per aquesta raó va ser essencial la coordinació de tots els actors citats pel que no entenem el sentit de les jornades celebrades en la Policia Local sense comptar amb la Comissió Municipal, ignorant així la importància de la seua labor com a taula de treball intersectorial”, ha denunciat. “Tampoc –ha continuat- té sentit celebrar-ho a dues bandes sense informar el Consell Escolar, al qual el PP només ha convocat per a tancar els festius”.

Maite Ibáñez ha emplace a Catalá al fet que reunisca “la Comissió Municipal d’Absentisme escolar per a idear solucions i estratègies efectives contra l’abandó escolar” i la Consell Escolar per a “conéixer que quina opinió té la comunitat educativa i tants experts des de la Direcció Territorial d’Educació o la Fiscalia Provincial secció de menors sobre la decisió de la Generalitat Valenciana d’alçar les restriccions a la instal·lació de sales de joc”.

“El Consell Escolar només s’ha reunit una vegada per a triar quins eren els dies de festa i de ponts i mai més s’ha tornat a reunir i parlem de 30 representants de la comunitat educativa, de centres públics, privats, associacions de pares i mares i sindicats que encara no s’han reunit per a veure el desenvolupament del curs escolar d’enguany”, ha denunciat.