Menú

Els socialistes demanen la restauració de les Roques en el 700 aniversari del Corpus

Núria Llopis presenta una moció a la comissió de Cultura perquè l’Ajuntament escometa un pla de conservació

La regidora socialista Nuria Llopis ha presentat una moció a la pròxima comissió de Cultura perquè l’Ajuntament de València pose en marxa un pla de restauració de les Roques del Corpus i que puguen estar en perfecte estat en 2026, coincidint amb el 700 aniversari de la festa a la ciutat”.

“En 2026 se celebrarà el 700 aniversari de la Festa Grossa de la nostra ciutat que és el Corpus Christi, una de les festes més antigues de la nostra ciutat, tal com reconeix el primer document oficial que fa referència a la celebració i que data de 1326. Per això, pensant que s’acosta un any tan especial per a la festivitat, presentem una moció a la comissió de novembre per a dignificar-la i complir amb una de les reivindicacions històriques d’Amics del Corpus”, ha indicat.

Llopis ha subratllat que la festa del Corpus “és una de les millors expressions de la cultura festiva dels valencians i valencianes i gaudeix del reconeixement patrimonial des que en 2010 la Direcció General de Patrimoni la va declarar Bé d’Interés Cultural per la riquesa dels elements festius com la cavalcada del convit, els gegants o la processó general”.

En aquest sentit, l’edil socialista recorda que la ciutat disposa d’11 Roques que s’exposen en el Museu del Corpus i que s’exhibeixen durant la celebració de la festa. “Les Roques daten dels segles XVI, XVII, XIX i del XX, sent la més antiga la Diablera, de 1511. Per a dignificar aquest ric patrimoni que forma part de la nostra cultura, exigim un compromís de l’Ajuntament en la conservació de tots els elements que conformen la festa”, ha dit.

En aquest sentit, el pla proposat pels socialistes reivindica un pla de restauració de les Roques seguint l’estudi realitzat per la Politècnica, revisar el seu sistema de mobilitat perquè puguen eixir el màxim número al carrer en 2024 i que s’establisca un projecte de conservació del propi museu on s’exposen.

Igualment, Llopis ha destacat que la moció que es debatrà en la comissió també incideix en la cura i conservació del vestuari dels personatges de la processó, en la mateixa línia del realitzat durant els últims huit anys, així com a escometre un procés de revisió i substitució de l’atrezzo dels personatges així com en la creació d’espais de treball entre les regidories de Turisme i Festes per a la promoció de la festivitat. “Creiem que, després del treball realitzat en aquests últims huit anys de govern progressista, cal continuar barallant per apostar i per construir una festa millor a la nostra ciutat, dignificant totes aquelles festes que a més formen part d’eixe patrimoni històric que té la nostra ciutat”, ha finalitzat.