Menú

Les mesures de Catalá disparen el trànsit i empitjoren la velocitat comercial de l’EMT

La regidora socialista María Pérez ha alertat de l’empitjorament de la velocitat comercial de l’EMT en els primers dos mesos de l’any. Una situació, ha continuat, que suposa una pèrdua de qualitat del servei dels autobusos urbans perquè implica que els usuaris i usuàries tarden més temps a realitzar els seus trajectes.

Pérez ha relacionat aquest alentiment de la velocitat comercial de l’EMT, que ha caigut un 2,34% al febrer, tant amb els canvis introduïts en les línies pel govern de Catalá com en l’increment generalitzat del trànsit que ha experimentat a la ciutat des d’el mes de maig passat.

“Les últimes dades de Mobilitat ens estan advertint clarament d’un increment del trànsit en tota la ciutat, però amb una incidència molt forta en el centre a conseqüència de l’increment de l’espai per als cotxes privats en Colón, els nous girs i accessos que faciliten l’ús del vehicle pels carrers del centre o amb els missatges de permissivitat que està llançant el govern municipal tant en això que respecta a l’APR com en l’estacionament il·legal. I tot això està tenint un impacte directe en la velocitat de l’EMT”, ha manifestat.

L’edil socialista ha recordat, en aquest sentit, el considerable augment de trànsit al carrer Colón, una dels carrers on va actuar Catalá, el mes de març passat on s’ha experimentat un increment del 70% de pas de vehicles. En Lauria, una altra de les vies intervingudes per a permetre un major accés de cotxes, també s’ha disparat el trànsit un 40%, sempre segons les dades del propi Ajuntament.

“És clar que si el trànsit cada vegada és major i més dens, com estem veient a la ciutat, els autobusos es veuran afectats. De fet, el trànsit era una de les principals preocupacions dels valencians en l’últim baròmetre municipal i ara veiem també l’impacte en el transport públic”, ha insistit Pérez.

La modificació de les línies, la permissivitat amb el vehicle privat i el consegüent increment del trànsit en tota la ciutat ha provocat, segons Pérez, l’empitjorament del servei de l’EMT, ja que la velocitat comercial ha baixat un 2,14% al gener i un 2,34% al febrer.

La velocitat comercial, ha explicat, és un de les dades clau per a mesurar la qualitat de servei dels autobusos urbans, ja que indica com de ràpid és el bus i quant temps tardem a fer els nostres trajectes. En definitiva, ha apuntat, “com de competitiu és el transport públic de la nostra ciutat enfront d’altres alternatives com el cotxe”.

“És una dada molt important per a valorar la qualitat del servei del nostre transport públic i, de fet, el mes de desembre el propi regidor de Mobilitat i Policia apuntava directament en una entrevista que la seua màxima preocupació en l’EMT era incrementar-la per a donar un millor servei. Doncs bé, la preocupació del senyor Carbonell s’ha traduït finalment a allunyar la velocitat comercial de l’EMT una miqueta més de la mitjana espanyola. Igual que la seua preocupació pel vianant ha consistit a permetre que s’ocupen espais per als vianants”, ha retret.

Carrils bici

La regidora socialista també ha retret que la prioritat en totes les decisions de mobilitat d’aquesta ciutat continue sent el vehicle privat. Així s’ha manifestat després de conéixer que la Regidoria de Mobilitat modificarà els itineraris ciclistes traçats pels tècnics durant l’anterior govern progressista per a donar més espai als cotxes.

“Vigilarem que no se suprimeix ni un sol tram de carril bici perquè són finançats amb fons europeus. Si l’aparcament és una prioritat, el que hauria de fer la senyora Catalá és construir aparcaments públics i no retallar la xarxa ciclista de la ciutat”, ha assenyalat.

Respecte a l’auditoria dels carrils bici, l’edil ha manifestat que l’elecció dels trams, els encreuaments amb major sinistralitat, demostren que els carrils bici que va posar el PP en el punt de mira en els seus anys d’oposició no són els més perillosos. “Queda clar amb l’elecció dels trams conflictius que ha fet el PP que van criminalitzar sense dades i sense criteris tècnics alguns traçats ciclistes”, ha finalitzat.