Menú

Els socialistes proposen un pla per a convertir 1.200 solars en 19.400 habitatges

La portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha presentat una moció a la Comissió d’Urbanisme que se celebrarà demà perquè el Govern municipal “recolze el pla per a convertir 1.200 solars en 19.400 habitatges, de les quals 6.300 serien VPP” a través de l’actualització dels criteris del Registre de Solars. “Si María José Catalá realment vol actuar sobre el problema de l’habitatge només ha d’abandonar el seu sectarisme i aprovar aquesta proposta”, ha afirmat.

“Això ajudaria, d’una banda, a augmentar l’oferta d’habitatge i ,per un altre, a acabar amb buits urbans que solen generar problemes de salubritat”, ha afirmat però, sobretot, ha destacat que aquest pla d’habitatge que proposen els socialistes “acabaria amb l’especulació de sòl a la ciutat”.

Ha detallat que el pla contempla els solars residencials de més de 50 m² de la ciutat que ascendeix a al voltant de 1.200 solars que podrien albergar més de 19.400 habitatges, de les quals 6.300 serien VPP. “Només ha d’actualitzar els criteris del registre de solars per a fer extensible la LOTUP, que estableix que els solars s’han d’edificar abans de dos anys, al conjunt de la ciutat”, ha precisat.

Sobre aquest tema, ha explicat que seria una eina per a “impedir que aquells propietaris que retenen sòl perquè augmente el seu preu”, ja que ha precisat que la inclusió en el registre “pot suposar que un tercer edifique en el solar encara que el propietari no estiga d’acord, amb una multa que podria arribar al 50% del valor de l’aprofitament del solar per al propietari que el reté”.

Gómez ha recordat que el govern progressista “conscient de la necessitat d’impulsar la rehabilitació d’immobles i la construcció dels buits urbans que completen el teixit de la ciutat, va apostar per donar un fort impuls al Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar (RMSER), paralitzat fins llavors, com a mesura essencial de foment de l’edificació i la rehabilitació”.

La situació de l’habitatge és radicalment diferent en l’actualitat a la 2017, quan es va adoptar la mesura citada i per això, amb l’objectiu de “poder augmentar l’oferta i contindre els preus de venda i lloguer a la ciutat davant la falta de sòl és necessari actualitzar els criteris aprovats per a la inclusió d’immobles en el registre de solars”.

D’aquesta manera, la moció planteja “superar el criteri dels centres històrics o els eixamples, estenent l’aplicació del registre a tota la ciutat”. “Això ajudaria a actuar contra l’escalada de preus del sòl mentre es gestionen els PAIs pendents de la ciutat, que l’actual govern manté paralitzats”, ha afirmat.

Es tracta que l’Ajuntament “actualitze els criteris del Registre de Solars i Edificis a Rehabilitar per a considerar d’interés general la seua aplicació a tota la ciutat, donada la situació d’emergència de l’habitatge i de vulnerabilitat de tantes famílies”.

També, que l’Ajuntament elabore un llistat de tots els solars residencials i edificis deshabitats residencials que existeixen a la ciutat” i que el servei d’Assessorament Urbanístic i el de Gestió del Centre Històric inicien els tràmits per a estudiar la inclusió en el registre de cadascun dels solars i edificis deshabitats o en ruïna presents a la ciutat.

Finalment, els socialistes proposen en la seua moció que el servei de Disciplina Urbanística dicte les ordres que siguen necessàries en cadascun dels edificis abandonats o en ruïna de la ciutat i les multes en cas d’incompliment. “Si María José Catalá realment té voluntat de resoldre els problemes de l’habitatge només ha d’aprovar aquest pla d’habitatge que que convertiria 1.200 solars en 19.400 habitatges”, ha conclòs.