Menú

Els socialistes proposen protegir l’edifici de Farines Belenguer

La portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha anunciat que presentarà una moció en la comissió d’urbanisme del mes d’abril perquè l’Ajuntament estudie la protecció del gran edifici industrial modernista. “Aquest edifici mereix una valoració patrimonial per a veure quin nivell de protecció se li pot aplicar. Amb quasi 9.300 m², seria un bon equipament sociocultural vinculat al corredor verd” ha assegurat la portaveu.

L’edifici de Farines Belenguer, situat al carrer Sant Vicent 271, va ser construït en 1939. En eixe moment, València creixia cap al sud a través de la seua indústria. Macosa, Ferros Mateu, Cervesa El Túria, Farines Belenguer, entre altres, van ser l’origen dels barris que es van construir al seu voltant, prop dels llocs de treball que es generaven en la zona.

En 1940 un incendi va provocar importants danys, la qual cosa va motivar una reconstrucció que va finalitzar en 1943 i que va convertir la fàbrica en un edifici modernista, amb la pròpia fàbrica, les oficines, l’habitatge familiar, i fins i tot una capella. En la coberta de la fàbrica es van adaptar els raïls per a transportar els sacs de farina, es van instal·lar màquines de fusta i es va col·locar sòl de ceràmica valenciana pintat.

“Hui dia, en la zona només queda una de les naus de Macosa, que sí que està protegida, i l’edifici de Farines Belenguer, condemnat a la demolició pel planejament. València no pot perdre la seua memòria industrial, molt menys amb edificis com aquest” ha afirmat Gómez. En la moció es proposa que l’edifici puga fins i tot convertir-se en un espai sociocultural vinculat al corredor verd. Per a això, es posa com a exemple l’Alhóndiga de Bilbao, un antic magatzem de vins reconvertit en centre d’oci i cultura.

“Per la seua situació i grandària, l’edifici és ideal per a ser un gran generador d’activitat social i cultural tant en els barris de voltant com en el propi corredor verd una vegada se soterren les vies. A més està molt prop del Parc Central, podent d’aquesta manera complementar a les dotacions de les naus de Demetrio Ribes dins del propi parc”, ha afirmat.