Menú

Els socialistes presenten una moció per a frenar els apartaments turístics en els baixos comercials

El Grup Municipal Socialista presentarà una moció en la pròxima comissió d’Hisenda per a instar l’Ajuntament de València que inicie els tràmits necessaris per a limitar la proliferació dels apartaments turístics en els baixos comercials de la ciutat. Així ho ha anunciat el regidor Borja Sanjuán, qui ha retret al govern de Catalá que no haja pres ni una mesura “per a frenar aquest fenomen que, segons la càtedra Observatori de l’Habitatge de la UPV, és una de les principals causes del creixement descontrolat del preu de lloguer”.

“Hui hem conegut que el preu dels locals comercials a València és ja el doble per l’impacte que estan tenint els apartaments turístics en tota la ciutat. I és que, n’hi ha prou amb passejar per qualsevol barri per a veure com on abans hi havia comerços ara hi ha portes i cadenats amb codi perquè els visitants ho utilitzen com a allotjament turístic”, ha exposat l’edil socialista.

Per a Sanjuán, si l’Ajuntament no posa límit ja a la proliferació d’apartaments turístics, la ciutat pot patir una desertització comercial progressiva. “Per això, hem exigit al govern municipal a través d’una moció que el govern de Catalá atenga d’una vegada aquesta realitat i prohibisca l’obertura de nous apartaments turístics en locals comercials. No volem una ciutat que siga un decorat solament per a ser visitada i molt menys que desaparega l’activitat comercial dels nostres carrers”, ha continuat.

El propi sector, ha argumentat el regidor, ha alertat també de l’amenaça que suposa el descontrolat augment dels pisos turístics. De fet, segons l’últim informe d’Exceltur, les 25 majors ciutats espanyoles acumulen ja uns 287.000 habitatges turístiques, un 25% més que l’any anterior.

I València, ha apuntat, està entre les tres ciutats que més creixement ha experimentat d’allotjaments turístics en habitatges i en baixos comercials en l’últim any. De fet, segons les dades elaborades per Visit València, València ha passat de 7.318 apartaments turístics al gener de 2023 a 10.286 tan sols un any després, la qual cosa suposa un creixement de l’oferta d’aquesta mena d’allotjaments d’un 38%, dels quals més del 50% serien il·legals.

Davant aquesta situació, Sanjuán ha reclamat mesures urgents a Catalá i que recupere la normativa restrictiva que havien deixat preparada els socialistes des d’Urbanisme i que en la pràctica suposava un veto a la construcció de més apartaments turístics. “Li deixem tot preparat per a frenar aquest fenomen i no sols no ha aplicat la normativa sinó que ja afavorit la implantació de més apartaments turístics amb l’efecte anomenada que van provocar les seues declaracions en les quals afirmava que no era partidària de regular i que donava barra lliure als especuladors”, ha finalitzat.