Menú

Gómez: “Catalá elimina el gran parc que demanaven els veïns de Benimaclet”

La portaveu socialista a l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha denunciat el “gegantesc pas arrere” de Catalá en el PAI de Benimaclet perquè el seu disseny “renuncia al projecte desenvolupat per l’expert José María Ezquiaga que contemplava la integració de l’horta, la transició amb el barri històric, una gran zona verda així com més de 56.000 metres quadrats de terciari perquè s’implantaren empreses i pogueren crear oportunitats laborals en el barri”.

En el seu lloc, ha explicat Gómez, el nou projecte que Metrovacesa ha redactat per a Catalá “descarta totes i cadascuna de les peticions dels veïns i veïnes que l’anterior govern progressista havia incorporat en aquest desenvolupament urbanístic”. “Per a començar, el nou disseny del PP no sols recupera les més de 1.300 habitatges que contemplava el pla original enfront de les 1.000 que tenia el nostre projecte sinó que, a més, Catalá ha minimitzat el percentatge de VPP i reduït el terciari en favor de la renda lliure perquè l’empresa puga tindre la major quantitat de beneficis possibles encara que siga a costa de les dotacions i en perjudici de tota la ciutat”, ha continuat.

Sobre habitatge, la regidora ha remarcat que mentre el projecte d’Ezquiaga que va impulsar el Partit Socialista des d’Urbanisme contemplava més de 500 habitatges dotacionals, és a dir, impulsades pel propi Ajuntament, el PP amb el seu pla de Metrovacesa redueix la xifra al mínim possible, poc més de 300.

La responsable socialista, a més, ha incidit en què el nou model de Catalá trenca amb la idea d’un gran parc central que reivindicaven els veïns i veïnes i que ara es queda en la meitat “per la prolongació de l’avinguda de Valladolid, que parteix en dues el que havia de ser la gran dotació verda per al nou barri”. “No sols això –ha remarcat- sinó que també s’eliminen els horts urbans i s’esborra la integració amb l’horta que nosaltres havíem plantejat”.

En aquest sentit, ha cridat l’atenció que el disseny “no respecta els camins històrics de l’horta, convertint el de Vera en un cul de sac perquè aparquen els cotxes i el de Farinós en un carreró entre tanques. Els priva de l’entorn natural i paisajístic q ha de tindre un camí històric d’horta”.

“Ha tornat a un pla obsolet, a un disseny del passat llunyà al qual ja han renunciat totes les ciutats europees perquè fomenta els espais lliures privats en lloc de zones públiques de convivència i que retorna la prioritat al cotxe. És una cosa que Catalá ja ha convertit en la seua ensenya personal: tot està pensat per i per al cotxe, fins i tot en els nous desenvolupaments que ens haurien de permetre avançar en una València més verda i sostenible. Ja tenim els exemples del PAI del Grau o del Corredor Verd, projectes que ha anunciat que retocarà per a ficar més asfalt per als cotxes privats. És una llàstima que la senyora Catalá impulse una ciutat cada vegada més grisa en plena capitalitat verda europea”, ha subratllat.

Per a la líder dels socialistes a la ciutat, el model que ha tramitat Catalá del PAI de Benimaclet sense consultar als veïns prioritza l’ús privatiu enfront de l’ús públic, “una política que aposta per zones tancades que fan impossible el comerç de barri i que separen els nous habitatges del nucli històric de Benimaclet”.

Menys possibilitat d’inversió i ocupació

Finalment, Gómez ha posat l’accent en l’ostensible reducció de superfície terciària del nou projecte enfront del del govern anterior. “Una de les nostres prioritats era la creació de noves àrees terciàries per a pal·liar un dels grans dèficits de la ciutat, que és el sòl disponible perquè les empreses desenvoluparen els seus projectes. El PP, per contra, ha retallat en més de 10.000 metres quadrats el terciari, la qual cosa es tradueix en menys possibilitat de crear oportunitats laborals en un barri que, a més, té unes condicions ideals per a impulsar iniciatives empresarials vinculades amb el talent de les nostres universitats”, ha conclòs.