Menú

Els socialistes presenten una moció d’urgència perquè els regidors detallen els seus ingressos privats

El Grup Municipal Socialista ha presentat una moció d’urgència a la comissió d’Hisenda que se celebra demà perquè els 33 regidors de la corporació publiquen tots els seus ingressos detallant la procedència de les mateixes “com a informació rellevant per a valorar el règim de compatibilitats i els possibles conflictes d’interessos”. El regidor Borja Sanjuán ha anunciat aquesta iniciativa després de tindre coneixement de la sol·licitud de compatibilitat de diversos edils del govern del PP i Vox per a poder dedicar-se a altres activitats econòmiques malgrat disposar de la dedicació exclusiva.

“Aquest Ajuntament aprovarà que alguns regidors d’aquest govern puguen dedicar-se a altres activitats privades alhora que disposen de dedicació exclusiva. I no ens sembla malament, però exigeix una condició i és que els ingressos que obtinguen d’aquestes activitats privades i l’horari que li dediquen siga marginal respecte a la seua obligació principal, que és governar la ciutat de València. I, per a això, el primer que s’ha de ser és transparent”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha incidit en què el grup socialista considera obligat que, alhora que es vagen a aprovar aquestes compatibilitats, “es deixe de bloquejar, com pretén María José Catalá, la publicació dels sous extra que obté cada regidor i regidora d’aquest Ajuntament, inclòs els que ella ha ingressat en els últims anys d’una universitat que va privatitzar quan era consellera d’Educació”.

“Si el Ple ha de decidir si una activitat és compatible o no amb l’exercici de ser govern, el que ha de conéixer és quant es cobra, de qui es cobra i quant temps se li dedica. Per això, li exigim al govern de María José Catalá que deixe de ser opac i d’amagar els sobresous d’alguns regidors que, per alguna raó, no volen publicar”, ha incidit

Per tot això, els socialistes proposen en la moció d’urgència que es publique el detall dels ingressos de cadascun dels regidors i que, amb posterioritat, es modifique el Reglament de Transparència per a incorporar com a informació d’obligatòria publicació en la web de l’ajuntament, a més de la informació patrimonial dels regidors, totes les dades de les fonts de les quals obté les seues rendes i l’import brut d’aquestes.

I és que, actualment, la informació que han d’aportar els regidors no contempla de manera clara i diferenciada l’origen i import de les rendes que no són provinents de la pròpia corporació municipal. En aquest sentit, ha incidit Sanjuán, no es pot conéixer si els ingressos obtinguts per aquestes activitats privades superen el barem del considerat com a marginal.

El portaveu adjunt dels socialistes, a més, ha recordat que Catalá ja va rebutjar una moció del grup municipal socialista perquè s’avançara en aquest sentit i els regidors tingueren l’obligació d’exposar amb detall tots els seus ingressos. No obstant això, el PP es va oposar “per a continuar amagant els ingressos de Catalá de la VIU, la universitat que ella va privatitzar com a consellera quan el rector era el seu número dos en el govern municipal, Juanma Badenas”, ha finalitzat.