PPVox rebutja informar sobre els sous que perceben d’altres empreses
- Sajuán recorda que Catalá mai ha revelat el seu sobresou en la universitat que va privatitzar i que Olano treballa per a una consultora
- El PP es veu obligat a portar els Gai Games a la comissió per a eludir el bloqueig dels seus socis de govern de Vox
El regidor del Grup Municipal Socialista Borja Sanjuán ha informat que el Govern de PPVox ha rebutjat la moció presentada per la seua formació perquè es modifique el Reglament de Transparència i s’incorpore com a informació obligatòria en la publicació de la pàgina web de l’Ajuntament de València, a més del patrimoni, la informació de les fonts de les quals obté les seues rendes i l’import brut d’aquestes.
Sanjuán ha advertit que l’alcaldessa de València, María José Catalá, i els membres del Govern de PPVox “tenien l’oportunitat de demostrar que no tenien res a ocultar als ciutadans i ciutadanes però han preferit mantindre l’obscurantisme i l’opacitat sobre els seus ingressos”.
L’edil ha exposat que actualment s’ofereix exclusivament informació patrimonial, la qual pot oferir, mitjançant comparació entre la declaració a l’inici del mandat i en finalitzar l’exercici del càrrec, informació rellevant sobre l’increment patrimonial dels càrrecs públics municipals. Malgrat això, ha advertit que un comportament “no exemplar en l’exercici del càrrec públic no sempre té un reflex en l’increment patrimonial” i ha recordat que en l’última dècada “hem vist com molts imputats per corrupció no havien declarat increments patrimonials significatius”.
En aquest sentit, ha apuntat que “la procedència de les rendes obtingudes sí que pot oferir informació rellevant que previnga sobre conductes irregulars o que susciten dubtes sobre la seua legalitat”. A més, ha valorat que mesures d’aquest tipus “situarien a l’Ajuntament de València al capdavant de mesures que fomenten la transparència de cara a la ciutadania per a, així, enfortir les institucions i contribuir a una millor salut democràtica”.
En canvi, ha insistit que “hui Catalá ha preferit rebutjar donar compte de quant cobren i d’on cobren els diferents regidors de l’Ajuntament que treballen a temps parcial”. Una qüestió que ha considerat “extremadament greu” perquè, ha recordat, “tenim una alcaldessa que s’ha negat a revelar quant cobra d’una universitat que ella mateixa va privatitzar o perquè tenim un delegat de Grans Projectes que solament treballa el 25% per la ciutat i el 75% restant li ho dedica a una consultora com KPMG que ha manté relacions amb moltes empreses que operen en el dia a dia amb l’Ajuntament”.
Per tant, el regidor del grup municipal socialista ha reiterat que és “important” que Catalá “faça aquesta labor de transparència i que els veïns i veïnes de la ciutat tinguen clar, quant i d’on estan cobrant els regidors que han de defensar els seus propis interessos.
Gai Games i recuperació econòmica
En la mateixa comissió, el PP i Vox també han rebutjat activar un pla de xoc per a protegir el teixit econòmic en els barris davant el tancament continuat de comerços tradicionals en tots i cadascun dels nostres barris. “El PP no vol promocionar ni ajudar al nostre teixit econòmic i, per això, a més de liquidar el programa Amunt Persianes, que afavoria l’obertura de nous negocis”, ha indicat Sanjuán. Finalment, el regidor socialista ha informat que el PP s’ha vist obligat a presentar una moció en la comissió per a aprovar la declaració dels Gai Games com un esdeveniment d’interés públic excepcional davant les reticències del seu soci de govern a contemplar una partida pressupostària perquè València puga continuar amb l’organització dels jocs en 2026. “Des del Partit Socialista hem tendit la mà perquè València puga albergar aquest important esdeveniment inclusiu, però hem exigit un compromís de totes les institucions valencianes per a la seua celebració, amb la Generalitat i la Diputació al capdavant, i no sols del Govern central com pretenia el PP”, ha finalitzat.