Menú

Gómez denuncia la “irresponsabilitat” de Catalá per tornar a augmentar el deute i liquidar el Pacte per l’Ocupació

La portaveu socialista a València, Sandra Gómez, ha denunciat que els primers pressupostos de María José Catalá “tornen a col·locar a l’Ajuntament en la senda de l’endeutament, una recepta econòmica que ja va aplicar el PP durant 24 anys i que va provocar un forat de més de 1.000 milions d’euros i l’activació d’un pla d’ajust”. Gómez s’ha manifestat en aquests termes per a valorar els “pressupostos irresponsables” del PP i Vox que augmenten en 37,3 milions d’euros el deute consolidat que inclou a les empreses públiques i els organismes autònoms.

“Catalá va mentir quan va assegurar que els pressupostos contemplaven una reducció del deute en 2024 perquè el que en realitat està fent és centrifugar-la, és a dir, camuflar-la en empreses públiques com l’EMT. Està seguint de manera irresponsable el mateix camí que va recórrer l’anterior govern del PP a València i que ens va portar a una situació de fallida tècnica amb l’únic objectiu de camuflar el forat de més de 70 milions d’euros que deixa la seua estafa fiscal”, ha continuat la líder dels socialistes.

Gómez ha assenyalat que Catalá va rebre un dels ajuntaments més sanejats d’Espanya de la mà dels socialistes i, malgrat comptar amb unes aportacions extraordinàries del Govern de Pedro Sánchez, “està generant un risc de sobreendeutament i, per tant, d’una futura fallida així com d’un nou pla d’ajust”. “És una molt mala notícia perquè sembla que el Partit Popular no sap fer una altra cosa quan governa que fer fallida els comptes públics”, ha afegit.

Sense idees ni projectes nous

La líder dels socialistes ha incidit en què els comptes de PP i Vox no inclouen “cap projecte nou ni cap idea pròpia”. “Tots els projectes que es recullen en els pressupostos són llegat de l’anterior govern progressista. No hi ha ni una sola partida que faça referència a una idea o una proposta de l’actual govern del canapè. Estan aprofitant les rendes del nostre govern, mantenint alguns projectes que ja estaven en marxa i ficant la tisora en uns altres que estaven pressupostats i en marxa per a renaturalitzar la ciutat”, ha subratllat.

Gómez ha posat d’exemple de projectes que Catalá deixa en el calaix el Corredor Verd, el centre cívic de Bisbe Laguarda, el CEIP Sant Ángel de la Guarda, la biblioteca de la Malva-rosa, l’adequació de Sant Vicent de la Roqueta i de la casa del Rellotger, la rehabilitació de les naus de Tabacalera així com el centre Bombalino.

Tampoc apareixen en els comptes projectes de renaturalització i recuperació d’espai públic ja dissenyats i projectats com l’Alqueria de la Torre, el Casino de l’Americà que estava vinculat a l’ampliació del Parc de Benicalap, la transformació de l’avinguda del Port, de Ausiàs March així com J.J. Dómine o el Bulevard Cultural. “Catalá presumia que no s’anava a produir cap retallada, però els comptes demostren el contrari perquè ha ficat una tisorada a tots els projectes de transformació urbana”, ha dit.

Fulmina l’economia i el teixit associatiu

Gómez ha destacat que els pressupostos de Catalá deixen en un estat “raquític” l’àrea de desenvolupament econòmic. “La seua aposta per a dinamitzar la ciutat és perdonar impostos a les grans superfícies i a les grans empreses i han liquidat totes les polítiques d’ocupació que tenien un impacte directe a la ciutat. Han retallat un milió d’euros en Visit València, per exemple, i han ficat una tisorada de 1,7 milions en polítiques d’ocupació i emprenedoria. Han fulminat un esdeveniment tan prestigiós com el *Next Web organitzat pel Financial Times i han liquidat el pacte per l’ocupació. Perquè no, no és com assenyala el portaveu de Vox que s’han carregat les subvencions als sindicats. El que s’han carregat és el pacte per l’ocupació”, ha continuat.

“En aquesta ciutat hi havia una qüestió que funcionava molt bé des de Barberá, que era el Pacte per l’ocupació entre sindicats i la CEV per a promoure polítiques actives d’ocupació i d’emprenedoria. Doncs bé, la senyora Catalá ho ha liquidat, ho ha deixat a zero el que significa que es liquiden els plans d’ocupació, de foment d’ajudes”, ha afegit.

La portaveu socialista, finalment, ha avançat que els pressupostos de Catalá i Vox eliminen les subvencions per a la fundació que ha d’organitzar els Gai Games i suprimeixen les subvencions de 54 entitats que col·laboraven en matèria de cooperació per un import de 2,2 milions d’euros. Així mateix, ha ressaltat que Catalá fulmina els pressupostos participatius i retalla a la meitat les subvencions a la universitat pública mentre manté les de les universitats privades.