Menú

Sandra Gómez anuncia una ordenança per a protegir i facilitar les festes de València

Sandra Gómez, candidata del Partit Socialista a l’alcaldia de València, ha anunciat en un acte sobre cultura festiva celebrat en el casal de la Falla de Na Jordana que elaborarà una Ordenança de Festes que reculla “les peculiaritats de cadascuna de les festes de la nostra ciutat per a garantir facilitats en la preparació de cadascuna d’elles”. La vicealdaldesa ha subratllat: “València és una de les ciutats d’Espanya que compta amb més festes i això és un valor afegit que hem de cuidar i preservar. Des del Partit Socialista volem posar les coses fàcils als que dediquen el seu temps a fer créixer la cultura i la tradició en aquesta ciutat”.

“És necessari protegir el que ens fa grans”, ha seguit Gómez, “el Partit Socialista aposta per fer barri, pel comerç de proximitat, per la ciutat quinze minuts i és ací on les festes juguen un paper indiscutible perquè tenim la sort de tindre una gran varietat de festes en tots i cadascun dels barris de la nostra ciutat”.

En una trobada amb referents de les festes, dels seus col·lectius i associacions, la futura alcaldessa socialista de València ha recordat el seu compromís de destinar la recaptació de la taxa turística durant les tres primeres setmanes de març a les Falles: “Som conscients que el turisme que ve al març és exclusivament gràcies a vosaltres, els fallers i falleres i comissions que feu possible cada any la celebració de les Falles. Per això, la taxa turística que implantarem quan governem a partir del 28 de maig, la convertirem en taxa fallera del’1 al 19 de març per a destinar-la directament a les comissions falleres per a invertir en la qualitat de la nostra festa, en pirotècnia, música i falla”.

Gómez ha recordat els problemes que va suposar la pandèmia provocada per la covid per al conjunt d’artesans i sectors econòmics vinculats a la festa: “Nosaltres, el Partit Socialista, enteníem que havíem de treballar per eixos sectors que són part del patrimoni immaterial de la humanitat. Per això continuem amb les ajudes als artesans que ja vam posar en marxa”.

La futura alcaldessa de València també ha destacat la importància de cuidar tots els extrems de la festa i ha apuntat la necessitat de fer accessible la participació en aquesta. “La festa és de tots i totes i la representativitat de la mateixa ha d’estar a l’abast de totes aquelles dones que vulguen ser falleres”, ha explicat Gómez, “per això proposem, igual que existeix un indumentarista oficial, un perruquer oficial per a les corts d’honor i falleres majors de València perquè les circumstàncies econòmiques de cadascun no han de ser un obstacle”.

Nuria Llopis, la candidata triada per Gómez per a ocupar-se de Cultura Festiva, ha incidit en l’aposta del Partit Socialista per garantir “el futur de les festes, que passa directament per treballar per la permanència dels joves en cadascuna de les associacions culturals” que organitzen els esdeveniments. Per a garantir eixa permanència, Llopis ha proposat el ‘bo comboiat’: “Una ajuda directa de cent euros a tots aquells de 18 a 25 anys que vulguen participar en l’associació cultural de qualsevol festa per a sufragar els costos de la quota anual, perquè és el deure de les institucions continuar escrivint el futur de la festa”.