Menú

Sanjuán titlla de normalitat democràtica l’acord entre el Govern i l’Església per al pagament d’impostos

El portaveu del PSPV-PSOE de la ciutat de València i regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha valorat que l’acord aconseguit entre el Govern d’Espanya i l’Església Catòlica pel qual aquesta accepta pagar l’impost municipal per a reformes, però no l’IBI és “un important avanç en el camí cap a la igualtat fiscal” i ha assenyalat que es tracta d’una qüestió de “normalitat democràtica”.

Sanjuán ha posat l’accent que es tracta d’un acord “molt positiu” perquè ha afirmat que “apunta en la direcció que hem defensat sempre els socialistes a l’Ajuntament de València”. En aquest sentit, ha recordat que va ser el seu company Ramón Vilar qui va iniciar tots els tràmits per a poder cobrar a l’església l’IBI per tots aquells immobles lucratius que suposaven una competència directa per a les empreses.

Referent a això, ha considerat que “no és recíproc” que “per la mateixa activitat econòmica hi haja empreses que paguen impostos per desenvolupar la seua activitat mentre que unes altres queden exemptes”. En concret, el cobrament de l’IBI s’aplicaria a fundacions, patronats i altres entitats vinculades amb l’Església catòlica i que ara estan exemptes, on les universitats i hospitals són els casos més evidents, però es tracta de qualsevol propietat no relacionada amb el culte i l’activitat del qual supose una competència directa amb el mercat econòmic.

En matèria d’IBI, ha explicat que actualment es troba a l’espera que el Tribunal Suprem dicte sentència i establir jurisprudència en el litigi que manté l’Ajuntament de Barcelona amb una congregació a religiosa a la qual li va reclamar el pagament de l’impost per un local que lloga a una empresa. A València també hi ha congregacions religioses que té llogats baixos o un altre tipus de propietats per a activitats comercials.

En qualsevol cas, Sanjuán ha apuntat que mentre es resol la qüestió de l’IBI, l’acord aconseguit entre el Govern d’Espanya i l’Església Catòlica perquè “com qualsevol altra empresa o persona pague el ICIO mostra ja el camí que el que ha de ser una normalitat democràtica i una normalitat d’igualtat fiscal”. “Ja hem trencat un sostre, que és que l’Església Catòlica accepte que és com qualsevol altra activitat a l’hora d’haver d’abonar els seus impostos”, ha conclòs.