Menú

Convocat el Primer Premi Dones en les Arts Visuals Llibre d’artista

L’associació Dones en les Arts Visuals (MAV), amb la col·laboració i suport de la regidoria d’Acció Cultural, convoca la primera edició d’este concurs amb la finalitat de fomentar la igualtat de gènere i difondre les millors aportacions de les artistes nascudes, residents o vinculades a la comunitat cultural i artística de la ciutat de València. La regidoria d’Acció Cultural promourà l’exposició de les obres premiades a la Biblioteca Municipal de Benicalap, Carmelina Sánchez-Cutillas. És la primera vegada que es crea un guardó per a distingir el millor de l’edició experimental generada per les dones artistes.

El concurs establix un premi de 1500 euros i set accèssits de 300 euros. El termini d’inscripció està obert fins al pròxim 7 de març i contempla qualsevol de les possibilitats del llibre d’artista. Les bases completes poden consultar-se en la pàgina web de MAV https://mav.org.es/  . El jurat està format per expertes i professionals del sector, grans coneixedores d’esta disciplina. La convocatòria respon al codi de bones pràctiques: són públics els noms dels membres del jurat i els criteris de valoració.

En la presentació del concurs la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha assenyalat que “un dels objectius de la regidoria d’Acció Cultural s’ha consolidat des del treball per la igualtat en la cultura i en la visibilitat de les dones creadores. L’impuls d’estos premis no sols suposa el nostre suport a MAV, Dones en les Arts Visuals, sinó també a un format menys conegut, com és el del llibre d’artista, que serà una experiència poder-lo conéixer a través de la sala d’exposicions d’una biblioteca municipal”.

Maribel Domènech, presidenta de MAV, ha assenyalat que “l’edició d’art és un dels camps més il·limitats de la creació actual, un gènere artístic transitat per quasi tots els creadors i creadores i en el qual el treball de les dones artistes, particularment adeptes a este format tan ampli, permet un gran nivell d’experimentació. Sota les fórmules obertes del llibre d’artista les creadores executen polítiques d’activació de la memòria, l’etnicitat, els feminismes, els activismes, l’amor o simplement, la bellesa. Ens satisfà especialment que la ciutat de València aculla este certamen perquè compta amb una gran tradició vinculada a esta disciplina”.

L’exposició de les 8 obres seleccionades a la biblioteca municipal de Benicalap permetrà als usuaris d’este espai apreciar les possibilitats creatives i comunicatives del Llibre d’Artista; les seues diferències i similituds respecte al llibre tradicional. Tots dos suports s’enriquixen i es beneficien mútuament en esta convivència.

Maite Ibáñez ha destacat que esta iniciativa s’alinea amb l’objectiu de la regidoria d’Acció Cultural d’atorgar major visibilitat a les creadores i professionals de la cultura com és el cas de l’adhesió de les biblioteques municipals a la xarxa nacional “Biblioteques en Igualtat” impulsada per l’associació Clàssiques i Modernes per a maximitzar la presència de les escriptores en estos espais. També s’alinea amb els objectius en matèria d’igualtat de la regidoria de Joventut, que col·labora amb el Programa Atenea per a dones joves cineastes, iniciativa creada per l’Associació Dona i Cinema per a reduir la desigualtat de gènere en els sectors més professionalitzats de la indústria cinematogràfica, els circuits comercials i els festivals de cinema, ajudant en el foment del talent de dones joves directores recentment graduades en cinema, oferint tutories personalitzades amb expertes del sector.

Creada en 2009, MAV és una associació cultural que treballa per a promoure la igualtat entre dones i homes en el sector de l’art. Compta amb més de 700 sòcies, de les quals 97 es troben a la Comunitat Valenciana. Abasta diferents àmbits de les arts: artistes, investigadores, galeries, comissàries, gestores culturals, directores, etc. L’objectiu de l’associació és donar suport a projectes comuns i visibilitzar les iniciatives que contribuïxen al fet que les dones siguen part activa d’una societat democràtica, equànime i diversa.