Menú

Les biblioteques de València realitzen enguany 1.340 activitats culturals i 240.000 préstecs

La ciutadania de València valora amb un 7’6 sobre 10 la gestió de les biblioteques municipals, segons dades de l’últim baròmetre municipal d’opinió ciutadana, la qual cosa les posiciona entre els servicis de l’Ajuntament de València millor valorats. Estos espais culturals han incrementat el nombre de préstecs, activitats i usuaris durant l’any 2022, i així han registrat més de 1.340 activitats culturals i 240.126 préstecs de llibres, materials sonors o audiovisuals. A més, els fons bibliogràfics s’han vist incrementats amb noves adquisicions i donacions.

Per edats, el grup de població que més ús fa dels préstecs de llibres són els xiquets i xiquetes de fins a 12 anys, que realitzen el 27% del total, seguit dels majors de 65 anys, amb el 22%. Més de 395.000 persones han visitat les biblioteques municipals entre l’1 de gener i el 31 d’octubre, un 12% més que l’any passat en les mateixes dates. Del total de visites, el 18% ha estat realitzada pel públic infantil.

“Estes xifres ens oferixen un panorama encoratjador respecte als índexs de lectura en la nostra ciutat, amb molta població que acudix a les 32 biblioteques municipals i participa de les seues activitats culturals, préstecs i resta de servicis”, assenyala la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez. A més, “l’opinió oferida per les persones entrevistades en l’últim baròmetre municipal, que valoren amb un notable la gestió d’este servei públic, ens anima a continuar treballant per enfortir la xarxa de biblioteques”. “Les biblioteques són centres culturals dinamitzadors dels barris i punts de trobada veïnal en els quals tota la ciutadania pot compartir informació, coneixements i entreteniment cultural de proximitat, alhora que gaudix d’un ambient acollidor i educatiu”, destaca Ibáñez, qui, en este sentit, ha posat en valor “l’excel·lent labor que realitza el personal bibliotecari”.

Obres més demandades

Les novel·les amb temàtica infantil i juvenil en castellà més llegides en les biblioteques municipals al llarg de 2022 han estat, per este ordre, La misteriosa magia de las Súper Ratitas de Las Ratitas, El retorno de Telma el unicornio d’Aaron Blabey, i El lobo en calzoncillos ¡Ahora en pantalones! de Wilfrid Lupano. En el cas de les novel·les infantils i juvenils en valencià, el pòdium d’obres més llegides el completen Els calçotets del llop de Wilfried Lupano, Tumtum d’Anya Damiron, i Germans! de Rocío Bonilla.

Quant a les novel·les per a públic adult, les més llegides en castellà han estat Aquitania d’Eva García Sáenz, Trilogía: Rey Blanco, Loba Negra y Reina Roja, de Juan Gómez-Jurado, El mentiroso de Mikel Santiago, El juego del alma de Javier Castillo, Independencia de Javier Cercas, Sira de María Dueñas, La buena suerte de Rosa Montero i La cara norte del corazón de Dolores Redondo.

En la mateixa categoria en valencià, les cinc principals han estat Noruega de Rafa Lahuerta, Poder contar-ho de Ferran Torrent, Benilluna de Carme Miquel, El teu gust d’Isabel-Clara Simó i La passejadora de gossos de Francesc Bodí.

En la categoria de no ficció, els llibres més llegits són La vida contada per un sapiens a un neandertal de Juan José Millás i Juan Luis Arsuaga, El infinito en un junco d’Irene Vallejo, i El consentiment de Vanessa Springora.

Activitats per a tota la ciutadania

Enguany, les biblioteques municipals han realitzat 1.340 activitats, entre les quals 341 sessions dels clubs de lectura, 239 tallers, 73 exposicions i 32 presentacions de llibres. També s’ha celebrat un cicle de conferències en col·laboració amb l’Associació Clàssiques i Modernes.

Igualment, el mercat solidari s’ha celebrat en sis biblioteques i al Mercat Central i ha permés recollir una recaptació per a l’ONG Save the Children. També cal destacar la campanya de tallers promoguts per Creu Roja, l’exposició itinerant “Heroïnes de la modernitat: les dones somiades per Jules Verne”, la col·laboració amb el festival de circ, el II concurs de microrelats, la celebració del dia de les biblioteques, el projecte de participació ciutadana BED, la posada en marxa d’un fons bibliogràfic específic de ciència-ficció a la Biblioteca de Marxalenes, o el premi al millor lector infantil, entre d’altres.