Sandra Gómez obri el debat per a racionalitzar i europeïtzar els horaris de les grans superfícies
La vicealcaldessa i candidata socialista a l’Alcaldia de València, Sandra Gómez, ha obert aquest matí el debat sobre la racionalització dels horaris comercials de les grans superfícies amb l’objectiu que s’ajusten als estàndards europeus. “Tots els països del nostre entorn tenen horaris comercials més racionals que permeten combinar el treball amb la conciliació familiar. Espanya és l’únic país que estén les jornades comercials més enllà de les 22 hores i a Itàlia, el país més pròxim a nosaltres, les botigues tanquen a les 20 hores com a màxim. Per això, com a alcaldessa obriré un debat amb tots els agents socials per a racionalitzar els horaris comercials”, ha avançat aquest matí al costat del coordinador de grans magatzems d’UGT-PV, Iván Borrallo.
“Qualsevol persona que treballa en aquestes grans superfícies arriba tots els dies a una mitjana de les 11 de la nit quan, segurament, la immensa majoria dels seus fills i filles ja estaran dormint. Hem de fer un pas per a canviar tot això. Aqueix és el debat que vull obrir: vull proposar que València puga abanderar un debat sobre la racionalització dels horaris per a millorar la vida de les persones que treballen en aquests centres per a poder també assegurar que hi ha una competència igual amb els xicotets comerços de proximitat”, ha manifestat la futura alcaldessa, que ha aclarit que la proposta deixarà fora a l’alimentació.
La candidata socialista ha advocat perquè València lidere aqueix debat sobre la racionalització dels horaris comercials a Espanya de la mà dels sindicats i també al costat de la patronal. “Crec que és molt important que obriguem un debat sobre la racionalització dels horaris per a millorar la conciliació i també per a millorar la competència amb altres comerços. Per això, propose que puguem obrir, dins d’aqueixa taula on estan els sindicats i també la patronal, la necessitat de conciliar, d’assemblar-nos a altres països europeus com és el cas d’Itàlia, que té un horari comercial fins a les 8 de la vesprada”, ha continuat.
Gómez ha defensat que el model italià podria ser “un magnífic punt de partida en el qual Espanya es podria acomodar per a assegurar que les persones que viuen i que treballen en aquest sector tinguen unes condicions de vida una mica més iguals que la resta de sectors”. “No sols milloraran les condicions familiars dels treballadors sinó que, a més, el comerç de proximitat, el xicotet comerç que nodreix i dona vida als nostres carrers tindrà la certesa de poder competir en igualtat de condicions amb les grans superfícies”, ha manifestat.
La pròxima alcaldessa ha destacat que, d’acord amb els informes realitzats per UGT, les compres de productes no essencials descendeix significativament a partir de les 20 hores, amb el que la modificació dels horaris comercials no tindria un efecte negatiu en les vendes i, per contra, sí que permetria millorar la conciliació familiar.
Per part seua, Borrallo ha mostrat la seua satisfacció per la proposta dels socialistes a València per a fomentar la conciliació dels empleats de les grans superfícies. “Per a nosaltres i per a qualsevol sindicat, el fet que s’òbriguen debats per a millorar la conciliació de les treballadores i treballadors del comerç i dels grans magatzems ens sembla fonamental i, efectivament, com ha comentat Sandra Gómez, l’obrir més no implica generar més llocs de treball. De fet, quan s’ha obert més s’han destruït més llocs de treball, aqueix és la dada incontestable. Per això, que s’òbriguen aquests debats és fonamental perquè la gent del comerç, la gent que és ací arrere treballant ara mateix, en el torn de la vesprada, eixirà a les 10 de la nit. A més, posant el cas d’aquella persona que viva a 30 o 40 quilòmetres d’ací, a quina hora arribarà a casa i quina vida familiar podrà fer?”, ha finalitzat.