Els socialistes proposen la medalla d’or per a les associacions de veïns de les pedanies de la DANA

Borja Sanjuan destaca que aquest reconeixement permetria “posar llum sobre la València que pretenen ocultar els qui creen que la ciutat els pertany i no permeten crítiques”
Els socialistes també plantegen declarar fill adoptiu de la ciutat a Max Aub en el ple d’honors i distincions
El portaveu socialista subratlla que la proposta socialista pretén reconéixer a “dues veus silenciades per la dreta”
El portaveu socialista a l’Ajuntament de València, Borja Sanjuan, ha anunciat que el Grup Municipal Socialista ha proposat entregar la medalla d’or de la ciutat a les associacions de veïns dels pobles de València afectats per la DANA i el títol de fill adoptiu de la ciutat a Max Aub.
“El grup municipal socialista proposarà per als reconeixements de la ciutat dues veus silenciades per la dreta. D’una banda, a Max Aub, un dels millors autors que ha habitat aquesta ciutat, però que va haver d’exiliar-se perquè els intel·lectuals sempre han destorbat als qui no volen que es pense i, per una altra, a les associacions de veïns de les pedanies afectades per la DANA, el testimoniatge de la qual ha tractat de ser ocultat perquè no es conega la negligent actuació de la Generalitat i també de l’Ajuntament”, ha ressaltat el responsable socialista.
Per a Sanjuan, el reconeixement als pobles del sud de València és “absolutament necessari perquè suposa posar llum sobre una València que volen ocultar aquelles persones que creuen que la ciutat els pertany i, per tant, que consideren que no caben veus que siguen crítiques amb ells”, ha incidit.
En aquest sentit, ha detallat que la proposta socialista planteja entregar la medalla d’or de la ciutat a les associacions de veïns de La Torre, Castellar-Oliveral i Forn d’Alcedo pel seu compromís exemplar amb la ciutadania en la major situació d’emergència que ha viscut la ciutat en els últims anys.
“Van demostrar una capacitat d’organització i lliurament extraordinari extraordinari des del primer moment de la DANA del passat 29 d’octubre i es van convertir en autèntics centres de coordinació civil, mobilitzant voluntariat per a assistir en evacuacions, repartir aliments, roba i aigua potable així com per a atendre veïns incomunicats o sense recursos. I ho van fer sense esperar instruccions, per iniciativa pròpia”, ha ressaltat.
Sanjuan, a més, ha subratllat el seu paper com a interlocutor de la ciutadania davant les administracions. “No es van mobilitzar per a articular l’ajuda i intervindre en la reconstrucció sinó que, a més, van identificar les necessitats reals, van canalitzar les peticions urgents de recursos i van denunciar les mancances de resposta d’alguna administració, com es va poder comprovar en el ple extraordinari de la DANA”, ha assenyalat.
Sobre Max Aub, el portaveu socialista ha incidit en què la seua dedicació literària va començar a València, ciutat en la qual es va establir amb la seua família en 1914 i on va publicar les seues primeres obres amb col•laboracions freqüents en revistes literàries de l’època com a Terrisseria, Astor, Carmen, La Gaseta Literària, Revista de Occidentes i la valenciana Murta.
Sanjuan ha subratllat que la relació de Aub amb València també passa per la seua biblioteca, ja que els seus llibres, una vegada exiliat i confiscada la seua casa situada al carrer Almirall Cadarso, van ser traslladats al soterrani de la biblioteca històrica de la Universitat de València. Al seu retorn, va poder recuperar les seues obres amb l’ajuda de la directora i la subdirectora de la biblioteca després de reunir-se amb el rector.