La mala gestió de Catalá provoca que els usuaris de l’EMT perden 2.35 hores esperant l’autobús

Borja Sanjuan exigeix a Catalá que rectifique la seua “fracassada política de mobilitat: València està completament embossada”
Els passatgers de la línia 23 de Forn d’Alcedo han perdut 100 hores més a l’any en la parada per a agafar el seu autobús i els de la C2, 9 hores més
María Pérez: “La política procotxe de Catalá està deteriorant el servei dels autobusos municipals, reduint la freqüència de pas i retallant la velocitat comercial”
El portaveu dels socialistes a l’Ajuntament de València, Borja Sanjuan, ha instat a María José Catalá a rectificar la seua “fracassada política de mobilitat” després de confirmar-se que està generant més contaminació, més embossos i l’empitjorament dels serveis municipals de transport. “Dos anys després que Catalá arribara a l’Ajuntament, València està embossada pel que fa al transport privat i col·lapsada en el transport públic. I això és el resultat de les seues polítiques de mobilitat mitjançant les quals fa una crida a usar el cotxe privat, a circular més de pressa i a aparcar on vulgues”, ha manifestat en una roda de premsa juntament amb la regidora María Pérez.
El responsable socialista s’ha manifestat en aquests termes després de les dades d’empitjorament de l’EMT que ha revelat Pérez. L’edil ha advertit que la mala gestió del govern de María José Catalá en l’EMT i la seua política en favor del vehicle privat han provocat que, en tot just un any, els usuaris i usuàries hagen d’esperar, de mitjana, 2.35 hores més a l’any per a agafar l’autobús. Així es desprén, ha explicat, de l’anàlisi del total de les línies municipals en 2024 respecte a les mateixes línies en 2023.
“El servei de l’EMT ha empitjorat ostensiblement des que María José Catalá va arribar a l’Ajuntament. No sols la velocitat comercial està descendint significativament des de fa dos anys, fent que els usuaris tarden més a arribar al seu destí per l’increment del trànsit, sinó que les freqüències de pas cada vegada estan sent més baixes, provocant llargues esperes en les parades. De fet, cada passatger ha perdut en 2024, de mitjana, 2 hores i 35 minuts a l’any esperant al seu autobús”, ha indicat l’edil.
En aquest sentit, ha assenyalat que hi ha algunes línies que han patit un major impacte a conseqüència de les polítiques desenvolupades pel govern del PP en l’EMT. I entre elles ha assenyalat, per exemple, la línia 23 que té com a destí Forn d’Alcedo i els usuaris de la qual han perdut més de 100 hores a l’any esperant a l’autobús o la C2, on els temps d’espera han superat les 9 hores.
“Hi ha línies on el temps d’espera de l’autobús ha sigut inassumible en aconseguir les 100 hores, com és el cas de la 23 que condueix a Forn d’Alcedo, un dels pobles de València afectats per la DANA i on Catalá no ha considerat convenient posar cap reforç. Però en unes altres, com en la C2, l’espera ha aconseguit les 9 hores. Igual que en la línia 30 que arriba a Natzaret, on els passatgers han perdut més de 7 hores i 35 minuts. Són temps insostenibles que demostren l’escàs interés que té el govern del PP per a millorar l’EMT malgrat haver-se convertit en una referència per a la mobilitat dels valencians i valencianes a conseqüència dels títols accessibles que va promoure l’anterior govern progressista”, ha continuat.
Pérez ha detallat que moltes de les línies que estan patint retards i que, per tant, fan esperar més als seus usuaris són les que utilitzen els veïns i veïnes dels barris perifèrics. Així, per exemple, la línia 12, que arriba a Ciutat de l’Artista Faller, ha incrementat el seu temps de pas fins a les 5 hores i 52 minuts o la línia 13 que arriba a la Fonteta, on els passatgers han gastat altres 5 hores i 52 minuts en 2024 esperant a l’autobús. Els usuaris de l’EMT de Sant Isidre que agafen la línia 73, igualment, han perdut 6 hores i 48 minuts i els de Campanar que agafen la línia 94, 6 hores i 32 minuts. En Benicalap, els passatgers de la línia 64 han tardat 6 hores i 24 minuts més en 2024 per a agafar el seu autobús i els d’Illes Canàries i Universitats (línies 35 i 40), han esperat de mitjana més de 4 hores.
Es tracta, ha finalitzat la regidora socialista, de “un exemple de les conseqüències de la política de mobilitat de Catalá, que només pensa a obrir carrils per als vehicles privats, generant més trànsit i incrementant els embossos per tota la ciutat, mentre deixa d’invertir en la millora del servei públic com és l’EMT malgrat l’increment de passatgers que s’està produint en els últims anys”.