València proposarà en el Congrés Federal la venda forçosa d’habitatges buits sense justificació
El portaveu dels socialistes anuncia que des de la ciutat es plantejaran més de 150 esmenes en matèria d’habitatge i canvi climàtic
“Plantejarem també que no es puga construir mai en zones inundables i un pla per a renaturalitzar les ciutats”
El portaveu i vicesecretari d’Estratègia i Acció Electoral dels socialistes a València, Borja Sanjuan, ha anunciat que des de la ciutat s’han presentat 150 esmenes a la ponència marc del Congrés Federal del PSOE que se celebra aquest cap de setmana a Sevilla. “Les ciutats tenim ara mateix problemes molt diversos, però hi ha dos que creiem que són els més importants als quals s’enfronta una ciutat com la nostra i són el canvi climàtic i l’habitatge. I sobre aquestes dues qüestions giraran moltes de les nostres esmenes”, ha sostingut.
“Les nostres ciutats estan pensades per a un model climàtic que ja no existeix i per a una realitat que, a més, no volem que existisca. I, per això, demanarem que s’incloga la nostra proposta perquè les ciutats compten amb un programa d’ajudes amb el qual puguen ser renaturalitzades i anar eliminant progressivament l’asfalt que les domina. Perquè, actualment, una ciutat com València destina només el 30% del seu espai als vianants per un 70% que tenen els cotxes”, ha dit.
En la mateixa direcció, s’ha plantejat una altra proposta “perquè les ciutats espanyoles es vagen adaptant al model de ciutat de 15 minuts que nosaltres implementem ací quan vam tindre responsabilitats de govern i que va generar uns barris més vivibles que dels quals hi havia amb anterioritat”.
Igualment, per a combatre els efectes del canvi climàtic, ha subratllat que des de València es vol llançar la proposta concreta per a prohibir la urbanització i la construcció en zones inundables sense excepció en totes les ciutats i en els municipis d’Espanya. “Desgraciadament, som testimonis de les tràgiques conseqüències de construir coste el que coste i en qualsevol part sense tindre en compte els riscos que això tenia i això ens ha de portar a una reflexió de país que crec que València tenia la responsabilitat de portar a debat”, ha continuat.
El principal problema, l’habitatge
Respecte a l’habitatge, Sanjuan ha assenyalat que no es tracta d’un problema generacional ni exclusiu d’alguns sectors de la població “sinó que és un problema que traspassa qualsevol frontera generacional i també pràcticament qualsevol frontera socioeconòmica. Per això, volem parlar especialment de mesures d’habitatge que pogueren ser d’alguna manera d’efecte immediat i que frene l’expulsió de veïns i veïnes de la ciutat”.
Per això, ha plantejat que es prohibisca de manera taxativa en tota Espanya la conversió de baixos comercials, d’habitatges i de sòl residencials en apartaments turístics. “Demanarem que es modifique la llei perquè siguen els propis ajuntaments els que establisquen la declaració de tota la tensionada per a evitar que aptituds indolents com la de la Generalitat de Carlos Mazón impliquen que una ciutat com València no puga directament declarar-se com a zona *tensionada. Demanem que es legisle perquè s’aplique la fórmula de venda forçosa a aquells habitatges que es mantinguen buides sense cap mena de justificació”, ha dit.
Sanjuan ha explicat que la venda forçosa està vigent a Espanya per als solars i edificis en mal estat a Espanya des de 1964 perquè es va entendre ja en eixe moment que tindre solars buits a les ciutats no contribuïen a l’ús o a l’interés general que s’havia de donar a eixos solars. “La pregunta és per què eixa venda forçosa no es pot aplicar també a aquells habitatges que estan buides sense cap mena de justificació i amb l’únic interés d’especular. A València hi ha desenes d’habitatges buits que estan simplement buides amb l’interés d’especular i volem que es puga aplicar la venda forçosa perquè aquests habitatges entren de manera automàtica al parc d’habitatge disponible”.
Una altra de les propostes pretén habilitar a nivell nacional la prohibició que es compren habitatges que no siguen per a residir en aquelles zones especialment tensionadas. “Això implicaria, per exemple, que en una ciutat com València solament podrien comprar un habitatge aquelles persones que s’empadronen en ella, és a dir aquells que volgueren ser veïns o veïnes. És una mesura que s’ha pres en altres ciutats europees com, per exemple, Utrecht i que va tindre un efecte immediat a baixar els preus de l’habitatge i a assegurar”, ha finalitzat.