Els valencians paguen 572 euros de més cada mes en lloguer perquè Catalá no aplica la Llei d’Habitatge
Borja Sanjuan revela que si s’aplicara la Llei d’Habitatge els inquilins s’estalviarien 780 euros al mes en Patraix, 404 en Benicalap, 420 en Saïdia, 476 en Jesús o 881 en el Marítim
El portaveu socialista anuncia una moció perquè es declare de manera urgent a València com a zona tensionada
Elisa Valía denúncia que l’Ajuntament de Catalá actua com un especulador més en matèria d’habitatge pujant els lloguers d’AUMSA i regalant sòl als promotors
El portaveu socialista, Borja Sanjuan, ha anunciat que el Grup Municipal presentarà una moció perquè l’Ajuntament de València comence a aplicar de manera urgent les eines de la Llei d’Habitatge que contempla, entre altres mesures, la limitació dels preus de lloguer en les zones tensionades. Sanjuan s’ha pronunciat en aquests termes en una roda de premsa al costat d’Elisa Valía després de certificar que l’aplicació de la llei reduiria els preus del lloguer entre 248 i 1.214 euros, una mitjana de 572 euros.
“La senyora Catalá ha de triar l’única de les opcions que té damunt de la taula, que és l’aplicació immediata de la Llei d’Habitatge, perquè l’està descartant exclusivament pel seu sectarisme ideològic en contra dels interessos dels veïns i veïnes de València. Catalá no pot fer que en un barri com Patraix, cada inquilí estiga pagant 780 euros de més tots els mesos sol perquè no li agrada que la llei l’haja feta Pedro Sánchez. No pot ser que l’oposició a Catalá, li coste, per exemple, 404 euros al mes a una persones que viu en el barri de Benicalap”, ha manifestat.
La trasposició de la Llei d’Habitatge a la ciutat de València que Catalá es nega a executar, ha explicat el responsable socialista, permetria que els lloguers es reduïren, per exemple, 420 euros en Saïdia, 780 euros en Patraix, 476 euros en Jesús, 520 euros en l’Olivereta, 620 euros en Quatre Carreres o 881 euros en Poblats Marítims. “No pot ser que s’estiguen pagant 500, 600, 700 o 800 euros més del que estableixen els límits del preu del lloguer de la Llei d’Habitatge perquè la senyora Catalá estiga obcecada en què no ha d’aplicar una Llei d’Habitatge que s’ha demostrat que funciona, com s’està demostrant a Barcelona”, ha apuntat.
Per al portaveu socialista, la resistència de Catalá a aplicar la Llei d’Habitatge està expulsant a milers de valencians i valencianes dels seus barris “perquè no es poden permetre pagar uns lloguers desbordats”. “Milers de famílies que viuen de lloguer a València, especialment de parelles joves, saben que el dia que se’ls acabe el contracte de lloguer els tiraran de la seua ciutat. Però si s’aplicara la Llei d’Habitatge, eixes persones tindrien garantit que el dia que se’ls acaba el contracte de lloguer es puguen quedar a viure a València”, ha dit.
Eixa és una diferència prou important, ha subratllat, “com perquè tots els partits polítics deixem al costat aquestes diferències absurdes i aquest joc de trinxeres i aprovem junts, com aprovem en el seu moment la moratòria d’apartaments turístics encara que que fora tard la declaració de zona tensionada. Si no, tornarà a passar exactament el que va passar amb la moratòria, que la demanem mes rere mes rere mes rere mes sense que Catalá acceptarà i va arribar un moment en què l’ona es va fer tan gran que va acabar passant-li per damunt la senyora Catalá i va haver de rectificar i aprovar la moratòria”, ha continuat.
L’Ajuntament, un especulador més
Per part seua, Vàlua ha criticat que l’única política en matèria d’habitatge que ha desenvolupat el govern de Catalá al llarg del seu primer any i mig ha sigut “convertir-se en un especulador més”.
“Les propostes del Partit Popular en matèria d’habitatge han sigut regalar sòl als promotors, pujar el mòdul de venda i lloguer de l’habitatge protegit, la que ha de garantir l’accés de les persones que més difícil el tenen l’habitatge protegit, disparar el lloguer als inquilins d’AUMSA i no adjudicar ni un sol habitatge disponible d’AUMSA en un any i mig malgrat disposar de diverses desenes d’habitatges buits. És a dir, l’Ajuntament de Catalá està actuant com un especulador més”, ha afegit,
Aquesta situació se suma, ha relatat Vàlua, a la decisió del govern de Catalá de no utilitzar la figura del tanteig i retracte, un sistema que va permetre, per exemple, adquirir l’edifici on es van reallotjar als afectats de l’incendi de Campanar, en immobles de menys de 10 habitatges. “És a dir, Catalá està renunciant a incorporar habitatges per un sistema que s’ha demostrat especialment útil simplement per la incapacitat del seu govern a l’hora de gestionar els recursos públics. Aquesta ciutat no pot permetre’s perdre ni un sol habitatge públic que ajude a combatre l’enorme crisi d’habitatge que travessa actualment”, ha finalitzat.