Menú

Catalá escorre l’embalum per a no fer res contra la proliferació dels apartaments turístics

Retrau a Catalá que no haja posat en marxa la moratòria contra els apartaments que estan disparant el preu de l’habitatge

El regidor socialista Borja Sanjuán ha anunciat una moció per a exigir a l’Ajuntament de València que realitze un estudi sobre l’impacte que està tenint en tota la ciutat la turistificació dels baixos comercials. La moció es debatrà en la pròxima comissió de Comerç després que el PP haja impedit la seua votació en la d’Hisenda “en una nova mostra que Catalá no té cap intenció de fer res per a frenar un dels principals problemes als quals s’enfronten els nostres barris”, ha manifestat Sanjuán.

El regidor socialista ha retret a Catalá que seguisca sense prendre cap mesura contra la proliferació d’apartaments turístics a la ciutat malgrat la seua objectiva incidència en l’increment del preu de l’habitatge.

“La senyora Catalá s’ha negat a aplicar la Llei d’Habitatge perquè no vol declarar València zona tensionada, una iniciativa que permetria controlar els preus del lloguer, es nega a aprovar la moratòria per a prohibir l’obertura d’apartaments turístics que li deixem preparada els socialistes i ara tracta d’escórrer l’embalum dient que està esperant que el govern regule aquest fenomen quan és ella la que té competències per a actuar. El que està fent és absolutament irresponsable perquè les conseqüències que no faça res la patiran els valencians i valencianes”, ha manifestat Sanjuán.

En aquest sentit, l’edil li ha animat a aprovar d’una vegada la moratòria per a paralitzar nous apartaments turístics en tota la ciutat que van redactar els socialistes des d’Urbanisme i a continuar implementant “mesures per a atallar la turistificació galopant que s’està produint en tots els barris i que està passant factura tant a l’accés de l’habitatge de les nostres famílies com als negocis tradicionals de barri”.

Negocis tancats

En aquesta línia ha emmarcat la moció per a realitzar un estudi tècnic de l’impacte de la turistificació que haurà de quantificar, entre altres qüestions, “la quantitat de conversions de locals comercials a allotjaments turístics, el nombre de locals destinats per districte a negocis enfocats a serveis majoritàriament turístics així com determinar el nombre de tancaments d’espais comercials tradicionals”.

Una vegada amb aquest document, ha continuat, l’Ajuntament “haurà de desenvolupar un pla d’acció col•laboratiu amb els diferents actors públics i privats per a revitalitzar de manera sostinguda el comerç local en els barris de València i impulsar l’economia de proximitat”.

“Qualsevol persona que passe per València o que haja llegit les últimes notícies està veient com a locals comercials que porten tota la vida a la ciutat s’estan transformant o bé en apartaments turístics o bé en negocis que estan únicament destinats al turista. Hi ha un impacte que en aquest cas és molt negatiu de la turistificació als carrers de València i volem que l’Ajuntament faça un estudi sobre l’impacte de esta turistificació a la ciutat que ens permeta adoptar mesures perquè la ciutat siga un espai preferentment per a viure i no solament un espai per a visitar”, ha finalitzat.