Els socialistes denuncien que Catalá “desmantella” les polítiques de cooperació i immigració
- Maite Ibáñez revela que l’Ajuntament ha fixat un termini màxim d’atenció a les persones vulnerables de 14 dies
- “És una barbaritat que està provocant la multiplicació dels assentaments per la ciutat i un sobreesforç de les ONG”
La regidora socialista a l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha denunciat el “desmantellament” de les polítiques de cooperació i immigració que ha completat María José Catalá en tan sols sis mesos. “Primer va suprimir la Regidoria de Cooperació i Migració. Després va arribar l’eliminació dels consells de cooperació i immigració on es donava veu a totes les ONG, entitats, associacions i universitats. Va continuar amb els pressupostos de 2024, on va esborrar totes les subvencions que rebien les entitats i ONG. I ara la maçada definitiva l’ha donat en intervenció, on ha fixat un màxim de 14 dies per a albergar a persones vulnerables prorrogables altres 14, un termini insuficient per a donar una atenció específica a persones que arriben d’altres països. És una barbaritat”, ha manifestat Ibáñez.
L’edil socialista ha incidit en què l’establiment d’aquest termini “absolutament insuficient perquè les persones que arriben a la ciutat puguen establir una xarxa vital i trobar treball” està derivant en un increment dels assentaments en tota la ciutat i que les ONG de València hagen multiplicat la seua activitat per a cobrir la “falta d’atenció del consistori des que Catalá es va posar al capdavant de l’Ajuntament. Una de les entitats que reparteix aliments en el riu ens ha confirmat que ha arribat a repartir fins a 700 racions en un sol dia perquè cada vegada hi ha més gent que es veu obligada a tornar al carrer davant la falta d’atenció d’aquest Ajuntament”.
“Quin tipus d’intervenció es pot prestar quan l’Ajuntament retalla l’estada en centres municipals a 14 dies prorrogables altres 14 dies per a les famílies migrants? És absolutament insuficient perquè els tècnics municipals puguen atendre una emergència social. Per exemple, la Creu Roja té establit un període de 90 dies que es poden ampliar fins als 180 per a després derivar a les persones vulnerables a altres recursos de l’Estat”, ha subratllat.
Ibáñez ha criticat, a més, que la nova corporació ha establit una atenció estàndard que no discrimina la situació de les persones ateses: “S’equipara a una família que arriba des de, per exemple, el Marroc, amb una altra d’Ucraïna o amb una família que acaba de patir un desnonament quan són situacions completament diferents. No es pot prestar la mateixa atenció de manera uniforme perquè hi ha característiques especials en cada cas”, ha continuat.
La regidora socialista ha criticat que el PP i María José Catalá hagen confirmat la seua intenció de tornar “a les polítiques d’immigració i cooperació de fa 20 anys. Sembla que no són conscients que València ja no és la mateixa ciutat i que no es pot tornar a un model tristament recordat pel Cas Cooperació, on càrrecs del PP, amb Rafael Blasco al capdavant, van desviar milions d’euros que havien de destinar-se a programes de cooperació a les seues butxaques. Precisament, per les seues antigues polítiques es van crear els consells de cooperació i migració, per a treballar amb les entitats i les ONG i no tornar a un model de corrupció i desmantellament dels serveis d’atenció”, ha afegit.
Finalment, ha posat en valor el treball realitzat per la Regidoria de Cooperació i Migració durant la legislatura passada, des d’on es va respondre a la crisi humanitària de la Guerra d’Ucraïna. “Vam estar atenent a peu de carrer a totes les persones que arribaven fugint de la guerra, esperant-los en l’estació i facilitant-los tots els recursos necessaris. Vam poder articular una resposta adequada a les més de 3.000 persones que van arribar en tot just unes setmanes perquè teníem una Regidoria de Cooperació i Migració forta que ara Catalá està desmantellant. Què passaria si esclatara ara la Guerra d’Ucraïna?”, ha finalitzat.