Menú

Sandra Gómez proposa una modificació urbanística per a impedir la saturació turística en els barris

La Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana ha redactat una proposta per a ordenar i controlar els allotjaments turístics en tota la ciutat que té com a premissa frenar la saturació que pateixen determinats barris sense desincentivar les inversions turístiques. La vicealcaldessa i regidora d’Urbanisme en funcions, Sandra Gómez, ha explicat que la proposta per a modificar la normativa urbanística que ha desenvolupat Urbanisme es recolza en els estudis realitzats per Exceltur, Castro Consulting i Mesval i contempla “sis mesures que permetran controlar els allotjaments turístics sense frenar la inversió i sense injuriar a un sector econòmic tan important per a la ciutat com és el turístic”, ha detallat Gómez, qui ha incidit en què la decisió final sobre si s’apliquen aquestes mesures “raonables” per a frenar la *turistificación correspondrà al pròxim govern municipal.

“L’objectiu no és frenar les inversions i el desenvolupament del sector sinó reordenar-lo i redistribuir-lo per tota la ciutat per a evitar situacions com la pujada dels lloguers, que a València hem conegut hui que s’ha disparat un 18%, la compra de blocs sencers d’habitatge per part de fons d’inversió o la gentrificació i turistificación dels nostres barris”, ha explicat la vicealcaldessa.

Gómez ha detallat que la proposta que ha elaborat Urbanisme disposa sis mesures específiques per a combatre la saturació d’allotjaments turístics en els barris. Les dues primeres, establir com a límit per a la instal·lació d’apartaments turístics les plantes baixes i els primers pisos i fixar un llindar màxim de places turístiques per habitant. “Contemplem fixar un límit i que no es puga superar en cap cas 20 places turístiques per cada 100 habitants perquè no es repetisquen casos com el de Sant Francesc a Ciutat Vella, on es registren 70 allotjaments turístics per cada 100 habitants. Es tracta d’establir pautes per a evitar la saturació i que l’activitat turística es distribuïsca per tots els barris”, ha manifestat Gómez. En tercer lloc, ha continuat, es planteja un límit del 10% d’apartaments turístics en cada poma en la línia de l’aprovat en El Cabanyal per a evitar que hi haja barris saturats. També es planteja un màxim del 40% de les plantes baixes amb ús turístic, garantint la pervivència del comerç local.

La vicealcaldessa ha subratllat que la proposta inclou que només es puguen autoritzar nous hotels i apartaments en solars i edificis deshabitats durant almenys dos anys. “Amb aquesta mesura afavorim la regeneració urbana i, al mateix temps, evitem que hi haja fons voltors que compren edificis sencers, desallotgen als seus inquilins i els transformen posteriorment en edificis turístics. A més, oferim una possibilitat als inversors per a continuar desenvolupant l’activitat en els solars edificables, fins a 1.800 a la ciutat, i en els edificis prèviament deshabitats”, ha dit Gómez.

Finalment, la vicealcaldessa en funcions ha destacat una d’aquestes mesures, que ajudarà específicament a evitar projectes com el del macrohotel que es va projectar en Saïdia. “Per a evitar situacions com les que va ocasionar el projecte turístic de Guala, on es plantejava un macrohotel, proposem que els edificis turístics de més de 150 places no puguen realitzar-se sobre sòl residencial sense sol·licitar abans un canvi d’ús. Així, en aquests casos, serà imprescindible sempre l’autorització prèvia de l’Ajuntament”, ha postil·lat Gómez. “En definitiva, amb aquest projecte que deixem damunt de la taula deixem una solució viable i raonable al pròxim govern municipal perquè eviten la pujada del lloguer, l’activitat dels fons voltor i la gentrificació i turistificació dels nostres barris. Aquest és el llegat que deixem: una solució clara a un problema complex que afecta a tota la ciutat”, ha finalitzat.