Menú

Comencen les obres de la plaça de Santa Mònica per augmentar l’espai per a vianants

Les obres de reurbanització de la plaça de Santa Mònica s’han iniciat este dijous, 1 de juny, amb l’objectiu de convertir-la en una zona per als vianants. El projecte de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana va ser proposat pel veïnat de Morvedre, a través dels pressupostos participatius Decidim, i dona resposta a la reivindicació de millora d’este espai emblemàtic del barri. El nou disseny manté la zona verda actual i conserva l’arbratge de gran port per a convertir-la en una plaça més oberta i accessible.

L’objectiu d’esta actuació urbanística és recuperar l’entorn de l’entrada de l’església del Salvador i de Santa Mònica, del segle XVII i catalogada com a Bé de Rellevància Local, per a augmentar l’espai per als vianants i les zones verdes de la plaça. El projecte de l’Ajuntament de València satisfà una demanda que van expressar els veïns a través dels pressupostos participatius Decidim.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana en funcions, Sandra Gómez, ha recordat que estes obres, incloses dins del projecte ‘València, ciutat de places’, permetran “la posada en valor de tot l’entorn històric d’una de les principals entrades extramurs de la ciutat, la del carrer Sagunt, la qual cosa suposarà la recuperació de tot este espai públic per a convertir-lo en una entrada i en una plaça històrica més de la ciutat”. “Vull posar en valor que hi ha 19 places com esta on s’està a punt d’iniciar les obres. Ja hem recuperat 21 places que eren rotondes i ara són places per als vianants”, ha afegit Sandra Gómez.

El paviment projectat és de granit amb diverses tonalitats que formen diferents bandes longitudinals al llarg de la plaça. En la zona central i en els espais entre escocells es col·locarà el paviment amb la junta oberta per a permetre el drenatge de l’aigua cap al terreny i la transpiració d’humitat, així com una millor gestió de l’aigua de pluja.

Fins ara, la plaça disposava d’una xicoteta zona verda interior poc accessible i amb mobiliari deteriorat pel pas del temps. A més, les voreres del carrer Mare Teresa Jornet eren molt estretes i impedien la circulació de persones amb mobilitat reduïda. Este fet cobra especial importància, atés que a través de la plaça s’accedix tant al mateix temple com al veí centre de majors.

El projecte conserva la zona verda i l’arbratge de gran port existents, però modifica el disseny per a obtindre una plaça més oberta i accessible. Així mateix, es creen nous accessos i s’amplia la superfície de vegetació, parterres i escocells. D’esta manera, l’espai central de la popular plaça del barri de Morvedre serà més obert, sense clos i amb nou mobiliari accessible, la qual cosa conformarà una zona enjardinada més confortable.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València, en sessió celebrada el passat 24 de març, va adjudicar l’execució del projecte al Grup Bertolín per un import total de 556.996 euros. La duració prevista de les obres és de quatre mesos i mig. El projecte va ser redactat per IDOM i la direcció d’obra serà a càrrec de TES (Salvador España).