Menú

Sandra Gómez desenvoluparà el Pla 3-30-300 per a renaturalitzar la ciutat

La vicealcaldessa i candidata socialista a l’Alcaldia de València, Sandra Gómez, ha anunciat que desenvoluparà el Pla 3-30-300 per a renaturalitzar la ciutat i preparar-la contra el canvi climàtic i la pujada de les temperatures o les fortes pluges. Sandra Gómez ha precisat que consisteix en el fet que cada persona ha de poder veure tres arbres des de la finestra de la seua casa; cada barri ha de tindre almenys un 30% de cobertura vegetal i tindre a una distància màxima de 300 metres (a cinc o deu minuts caminant) un parc o espai verd.

A més, ha explicat als mitjans de comunicació durant la presentació d’aquest pla en la Plaça Sainetero Arniches, juntament amb l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, que existeixen diferents estudis que relacionen “la presència d’arbres i zones verdes a la ciutat amb beneficis per a la salut de les persones, com l’augment de l’esperança de vida, una reducció dels problemes de salut mental o un millor funcionament cognitiu”.

“També redueixen la contaminació acústica, que queda atenuada pels fullatges, augmenten la biodiversitat urbana, i contribueixen a la regulació tèrmica”, ha explicat i ha assenyalat que la FAO assegura que els arbres urbans “poden proporcionar uns beneficis que valen dues o tres vegades més que la inversió en la seua plantació i cura”. De la mateixa manera, Greenpeace o l’OMS també destaquen els beneficis d’estar en contacte amb zones verdes.

La pròxima alcaldessa ha explicat que actualment València disposa d’al voltant de quasi 600 (595) hectàrees de zones verdes urbanes, la qual cosa representa uns 7’4 metres quadrats d’espai verd per habitant, per davall del recomanat per l’OMS. Més de 300 parcs i jardins de diferent grandària, 82 bulevards o passejos enjardinats, i centenars de zones verdes associades a habitatges o dotacions, conformen la base de l’actual infraestructura verda de la ciutat. A més, compta amb una ràtio d’1 arbre per cada 3,3 persones, ja que tenim uns 242.000 arbres.

“Però no sols és important la quantitat, sinó també la seua distribució”, ha assegurat i ha destacat que amb aquest pla s’aconseguirà “estar per damunt dels estàndards mínims recomanats en zones verdes i arbres per habitant, alhora que aconseguim que tinguen un repartiment equitatiu al llarg de tots els barris, igualant la qualitat de vida en tots ells”.

Per a aconseguir aquest objectiu, la planificació per als pròxims anys preveu la renaturalització de més de 125 hectàrees de sòls urbans hui en desús, convertint-los en grans parcs i corredors verds, al llarg de més de 18 barris. A tall d’exemple, ha citat el Corredor Verd VLC Sud i el Corredor Verd Litoral, el Parc de Desembocadura, el futur Delta Verd del Grau, el Bosc Metropolità que connectarà el Jardí del Túria amb el Parc Natural del Túria, el Parc Central, Parc Carolines o el Parc de Benicalap

Igualment, ha avançat que s’actuarà en “més de 13 quilòmetres de grans vies i avingudes de la ciutat actualment amb poca o nul·la vegetació, recuperant espai per als vianants i introduint grans masses d’arbratge, la qual cosa suposa actuar en més de 50 hectàrees que passaran a ser corredors i connectors verds entre barris”. Entre els exemples destaquen la renaturalització de Pérez Galdós i Giorgeta, l’avinguda del Port, o Ausias March.

Pel que respecta a l’arbratge als carrers, ha assenyalat que a més dels grans eixos i avingudes, “és important la col·locació d’arbratge als carrers dels nostres barris, com hem fet al carrer Isabel la Catòlica, carrer Túria, els carrers del Cabanyal-Canyamelar com a Reina o Barraca, Ramiro de Maeztu, Palleter, o el carrer Democràcia i Sainetero Arniches en Soternes, entre altres”.

El pla 3-30-300 també contempla com “un altre element important l’ampliació de la cobertura verda de les ciutats són les cobertes verdes”. “Implementarem mesures que fomenten la construcció d’aquesta mena de cobertes, que reté l’aigua de pluja, purifica l’aire, redueix la temperatura ambient, estalvia energia i promou la biodiversitat a la ciutat”, ha assegurat.

D’aquesta manera ha conclòs que s’ampliarà així més d’un 20% la xarxa verda de la ciutat, per a superar els deu metres quadrats de zona verda per habitant que recomana l’OMS: “Volem posar per tant la infraestructura verda en el centre del desenvolupament de la nostra ciutat, com a garantia de vida per a les nostres generacions futures, davant el repte del canvi climàtic per a garantir el futur per a tots i totes”.