Menú

Sandra Gómez: “València serà la primera ciutat d’Espanya que aplique una taxa Airbnb”

La vicealcaldessa de València i candidata socialista a l’Alcaldia de València, Sandra Gómez, ha anunciat la seua proposta per a convertir a València en la primera ciutat d’Espanya que aplique una taxa Airbnb que impedisca l’expulsió dels veïns i veïnes dels seus barris per culpa de la conversió de llars en apartaments turístics. “Des del Partit Socialista proposem aplicar la primera taxa Airbnb de tota Espanya. Una taxa que garantisca el dret dels nostres veïns i veïnes a viure en els seus barris reduint el nombre d’apartaments turístics”, ha manifestat Gómez després de presentar la iniciativa al costat del regidor d’Hisenda i número dos de la candidatura socialista, Borja Sanjuán en la plaça del Doctor Collado.

La pròxima alcaldessa de València ha detallat que la taxa seria de 6 euros per persona i nit, encara que ha subratllat que l’objectiu de la taxa que proposen els socialistes “no és recaptar sinó fer que siga molt difícil convertir un habitatge en un apartament turístic i, d’aquesta manera, augmentar l’oferta d’habitatge públic”. Gómez, a més, ha explicat que s’ha obert un change.org perquè els veïns i veïnes de València puguen mostrar el seu suport a la iniciativa.

“Si hi ha un fenomen que està expulsant als veïns dels barris de la ciutat de València és, precisament, el dels apartaments turístics. Habitatges turístics que abans eren residències, que eren llars, que estaven habitades per famílies que a poc a poc estan sent expulsades de les seues llars per a ser substituïdes per turistes. València no necessita més apartaments turístics, el que necessitem és més habitatge públic i per això volem proposar la primera taxa Airbnb de tota Espanya que faça no rendible convertir el teu habitatge en un apartament turístic”, ha continuat la futura alcaldessa.

“Hem lluitat des de l’Ajuntament perquè tots els barris mantinguen el seu caràcter residencial, la seua identitat, la seua singularitat, allò que els fa diferents. Perquè no volem que es convertisquen en un parc turístic ni en un parc d’atraccions. Volem que siguen barris valencians i valencianes on hi haja allotjaments reglats, però el que no volem és que pisos, habitatges que estaven en lloguer, de les nostres famílies, es reconvertisquen en un allotjament turístic”, ha recordat la vicealcaldessa.

Les estimacions que ha realitzat la candidata socialista calculen uns ingressos superiors als 16 milions d’euros en funció a la mitjana d’ocupació dels apartaments existents. Una xifra, ha apuntat, que es podrien destinar a la promoció d’habitatge públic. “Però no és tant la xifra, perquè l’objectiu no és recaptar, sinó que entre els apartaments turístics hi ha molts, al voltant del 70%, que no són legals i ara no podrien estar operant. Així, amb la taxa podríem dedicar a la inspecció tributària a localitzar-los, no solament per a cobrar-los totes les taxes que no hagen pagat per estar en situació irregulars sinó també per a començar a tramitar les seues ordres de tancament”, ha apuntat Sanjuán.

“El càlcul dels sis euros per persona i nit està fet perquè siga tan onerós com la diferència entre el que pots guanyar amb un apartament turístic i el que pots guanyar amb un lloguer residencial ara mateix a la ciutat de València. A nosaltres com a ciutat el que ens interessa és tindre un turisme més de qualitat que de quantitat i, per això, el que volem és que aqueixes persones que venen a visitar la ciutat s’allotgen en establiments hotelers que contracten gent de manera regular, que generen ocupació i que aporten un turisme de major qualitat”, ha finalitzat el regidor d’Hisenda.