Menú

L’Ajuntament recuperarà la Trobada d’Escriptors i Escriptores del Mediterrani

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha anunciat hui que el Consistori recuperarà esta Trobada que es va celebrar per primera vegada en 1982. Després de la segona edició dos anys més tard, el projecte no va tindre continuïtat amb posteriors governs municipals. Recuperat després per l’associació ciutadana Mostra Viva del Mediterrani, Ibáñez ha assenyalat que “com a responsabilitat pública no volem retardar més l’impuls que des de la regidoria d’Acció Cultural volem donar a l’Encontre d’escriptors” i ha anunciat que tindrà lloc la pròxima tardor amb les biblioteques municipals com a escenari de la Trobada.

La regidora d’Acció Cultural ha presentat el projecte junt amb la directora de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori; l’escriptor Vicente Muñoz Puelles, que va participar en la trobada de 1984, i Vicent Garcés, regidor de l’equip del govern municipal en els huitanta i responsable de l’àrea cultural. Maite Ibáñez ha assenyalat, citant a la vicealcaldessa Sandra Gómez, que “volem convertir València en capital cultural del Mediterrani”. La recuperació de la Trobada d’Escriptors, unit a la Mostra de Cinema i a la Trobada de Música “formen tres pilars fonamentals per a visibilitzar la cultura mediterrània a la nostra ciutat”, ha assenyalat Ibáñez.

La regidora ha destacat el paper que tindrà la xarxa de biblioteques municipals com a espai protagonista en esta trobada que al seu torn estarà connectat amb els Premis Nacionals de la Crítica Literària “que vam recuperar recentment de manera que València siga un escenari per a la trobada de creadors i d’intercanvi cultural”. Maite Ibáñez ha fet un recorregut històric des de la primera Trobada d’Escriptors que va tindre lloc a València en 1982, projecte que es “va truncar definitivament amb el govern de Rita Barberá i que anys després es recupera de mans d’una associació ciutadana com és la Mostra Viva del Mediterrani”.

La presidenta de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori, ha assenyalat que la trobada no cerca només “posar èmfasi en els nostres escriptors o en el territori, sinó fer de València un escenari definitiu on els nostres creadors es reflectisquen, un escenari que genere debat, intercanvi i fomente el pensament crític”. Gregori ha incidit en el fet que una ciutat ha de ser “espai de creació i reflexió; la responsabilitat d’una ciutat és estar atenta als canvis socials, a les reivindicacions ciutadanes i poder canalitzar-ho a través d’un discurs cultural”.

L’escriptor Vicente Muñoz Puelles, que va participar en la trobada que va tindre lloc l’any 1984 ha realitzat un recordatori d’allò més destacat d’eixa trobada i ha citat intervencions d’algunes de les persones que van prendre part com els escriptors Jaime Gil de Biedma o Juan Marsé i ha assenyalat que “era molt alliçonador per part d’un novel·lista jove rebre consells d’un novel·lista major”. Muñoz Puelles ha recordat també la Trobada d’Escriptors Antifeixistes que va tindre lloc a València en 1937.

Vicent Garcés, que tal com ha recordat Maite Ibáñez era responsable de la política cultural en els huitanta, “com a regidor de govern d’este Ajuntament”, ha agraït al Consistori la voluntat de recuperació d’esta Trobada d’Escriptors i Escriptores del Mediterrani i ha assenyalat que “espere que el projecte tinga continuïtat”.

Maite Ibáñez ha anunciat que si bé es desconeixen encara les dates, la Trobada tindrà lloc a la tardor i ha agraït la labor desenvolupada per la Mostra Viva del Mediterrani. En este sentit, ha assenyalat que “des de la regidoria d’Acció Cultural volem recuperar l’Encontre d’escriptors com a identitat pròpia, com a marc d’acció i intercanvi de literatura”.