Menú

Joventut reforça els programes i amplia els cursos i activitats

La regidora de Joventut, Maite Ibáñez, presentarà davant de la comissió de seguiment del Pla de Joventut 2019-2023 el balanç del quart any de la seua aplicació, corresponent a l’any passat. El pla marca les línies estratègiques del consistori en polítiques de joventut i “es dona resposta a les demandes de les persones joves de la ciutat”. Ibáñez ha destacat que en 2022 “vam obrir dos nous centres municipals de joventut, vam incrementar els cursos de formació i d’idiomes i els vam estendre a les pedanies, vam reforçar l’atenció psicològica, els programes d’assessorament en matèria d’ocupació i els programes d’oci saludable”.

Per a Maite Ibáñez “el ritme d‘implantació del Pla de Joventut 2019-2023 es pot considerar com a “molt positiu, amb un gran nombre d’accions iniciades, consolidades i finalitzades”. La regidora ha afirmat que des de Joventut “continuem donant prioritat a les accions que ens ajuden a maximitzar l’efectivitat dels recursos i a ajustar-los a les necessitats actuals de les persones joves”.

Un dels pilars del pla és la formació com a eina perquè els joves aconseguisquen la plena autonomia, milloren les opcions d’ocupabilitat i puguen accedir al mercat laboral. Per a això “hem reforçat el nombre de cursos gratuïts de formació durant tot l’any i ampliat el nombre d’idiomes al francés i alemany, estenent l’oferta a les pedanies, perquè les persones joves disposen d’una àmplia oferta que s’ajuste als seus interessos i necessitats”, ha apuntat Ibáñez.

També s’ha reforçat el SIAJ, un servici d’assessorament especialitzat en matèria d’ocupació, vivenda, qüestions afectives, sexuals i psicològiques. Des del Servici d’Assessorament d’Ocupació i Coaching Laboral per a joves, es generen itineraris formatius individualitzats per donar suport a la gent jove per millorar l’ocupabilitat. Durant 2022 es van realitzar 280 sessions, reforçant l’atenció directa, personalitzada i presencial. “Hem observat que és molt necessari facilitar l’orientació i acostar eines per a la presa de decisions, afrontar una entrevista o posar en valor les capacitats i habilitats; el servici d’assessorament ve a donar-los suport en este sentit i està funcionant molt bé”.

D’altra banda, el programa Eines, en el marc de l’eix sobre joventut emancipada, integra diferents accions dirigides a l’adquisició d’habilitats i competències de les persones joves per augmentar les potencialitats en matèria d’ocupació. Forma en aspectes bàsics a través de cursos d’informàtica, ofimàtica, monitor de menjador, impressió en 3D, incloent-hi novetats com el curs de socorrisme o el de monitor d’activitats de temps lliure.

L’atenció psicològica n’ha estat un dels pilars des de l’inici de la pandèmia. Per això es va crear el programa T’escoltem, de suport psicològic i emocional, que en 2022 va tindre un total de 422 sessions, i atén joves d’entre 12 i 30 anys en relació a consultes relacionades amb l’ansietat, la gestió de l’assertivitat i les relacions socials o qüestions d’àmbit acadèmic i laboral. “L’alta demanda d’este servici i la bona valoració de les persones usuàries mostra que ha sigut molt positiu; l’hem reforçat i licitat amb ampliació de cobertures per a 2023 i anys següents”, ha apuntat Ibáñez.

Una altra de les actuacions ha consistit a reforçar un programa d’oci saludable, format per un catàleg de rutes culturals, excursions per la naturale, multiaventura, tallers artístics o activitats esportives. “A través d’este programa volem promoure la realització d’activitats d’oci alternatiu i activitats grupals realitzades a l’aire lliure”, ha recordat Ibáñez. L’edil ha destacat “el gran èxit d’assistència i demanda”, i ha indicat que es van oferir “un bon nombre de places” entre les activitats d’Aventura’t. “Durant quasi tot l’any oferim activitats relacionades amb l’ús positiu del temps lliure, per la qual cosa estem consolidant una programació estable i continuada d’activitats”.

Quant a Estiu Jove, l’edició de 2022 va tornar a comptar amb “un gran èxit d’afluència”, perquè van participar en les activitats un total de 1.100 joves. “Volem que hi haja places suficients per a totes les sol·licituds i cobrir les demandes dels joves de tots els barris”.

Un altre dels eixos en què s’ha centrat el pla ha sigut l’accés a la cultura. Hi destaca el programa Cultura Jove, que acosta a la joventut les propostes culturals de la ciutat. El projecte Entrades està orientat a facilitar l’accés de la joventut a una programació cultural variada (concerts, cinema, teatre, etc.) mitjançant el sorteig d’entrades gratuïtes. Durant 2022 s’han distribuït de manera gratuïta entrades per a 21 espectacles.

L’altre objectiu del Pla en matèria cultural ha sigut el de promoure i visibilitzar les propostes culturals d’artistes joves, per això, s’ha mantingut el suport al Programa de Residències artístiques i culturals per a joves i reforçat la seua visibilitat, la qual cosa ha permés que el nombre de propostes presentades haja augmentat a 62, de les quals se’n van premiar 25. A més, la regidoria disposa d’una xarxa de sales d’exposicions, a l’Espai Jove VLC, centres municipals de joventut o el Hostal de Morella, que es posen a la disposició de la gent jove perquè exposen les seues obres. D’altra banda, el cicle de concerts de primavera i de tardor oferix l’oportunitat als grups i artistes joves de mostrar la seua música.

També s’han desenvolupat diferents accions, com ara els Tallers Apuntat, dirigits a l’ocupació del temps lliure des d’una perspectiva educativa i formadora, amb un total de 123 tallers, en els quals han participat 1.236 joves.

A més, en l’exercici de 2022 es van desenvolupar les següent accions: obertura de l’Hostal de Morella com a centre cultural juvenil, obertura del centre municipal de joventut de la Malva-rosa i el del Cabanyal-el Canyamelar, la posada en marxa d’un projecte expositiu a l’Alqueria de Félix, el Flama Fest-Festival de Diseny en col·laboració amb la World Design Capital València 2022, concerts amb motiu del Dia de les Dones o el Dia de la Unió Europea, la visita al Parlament Europeu amb motiu de l’Any Europeu de la Joventut en col·laboració amb el Consell de la Joventut de València, una jornada informativa sobre el bo cultural jove, així com col·laboracions i patrocinis, entre els quals amb el Saló del Còmic, el lliurament de Premis Culturama Innovació Social en Joventut o la quarta edició del programa Atenea promogut per l’Associació Dona i Cinema.