Menú

València és la primera ciutat que s’adhereix al Registre de Grups d’Interés de la Generalitat

València ha sigut la primera ciutat que s’ha adherit al registre autonòmic que reforça la transparència i la rendició de comptes de l’activitat per part de les administracions. La regidora de Transparència i Govern Obert. Elisa Valía, ha signat el conveni pel qual el consistori s’ha afegit al Registre de Grups d’Interés (RÈGIA) de la Generalitat Valenciana, impulsat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat democràtica, que dirigix Rosa Pérez Garijo.

La regidora ha explicat que “quan la Generalitat va iniciar el desenvolupament d’esta eina de control ja ens vam comprometre a estudiar la nostra adhesió i no duplicar esforços humans i econòmics, perquè el nostre reglament ja establia la creació d’este registre. I hem complit”. En este sentit, també ha recordat que la “Regidoria de Transparència i Govern Obert ja va impulsar el Reglament de Transparència, un dels més avançats d’Espanya, on s’especifica que es tindria en compte la regulació autonòmica sobre aquesta matèria, i l’objectiu de la qual és dotar de més robustesa a les administracions per a protegir-les“.

“L’Ajuntament de València ha de registrar les activitats d’influència realitzades pels grups d’interés en l’àmbit de l’administració municipal i del seu sector públic institucional i, a partir d’ara, podrà fer-ho usant este registre”, ha assegurat Valía en explicar que “a més, l’Ajuntament de València es compromet a publicar informació sobre este registre, que estarà disponible per a la seua consulta per la ciutadania en gvaOberta”.

La posada en marxa efectiva del Registre RÈGIA a l’Ajuntament de València, en el qual s’inscriuran eixes relacions, queda ara condicionada a l’elaboració i difusió d’una circular amb instruccions quant a què s’entén per activitat d’influència. Per a això, els diferents serveis i unitats del consistori i els encarregats de confeccionar l’agenda institucional prendran com a referència la normativa autonòmica per al seu correcte emplenament.

El Registre de Grups d’Interés de la Generalitat és un registre electrònic de naturalesa administrativa, públic, independent, obert i gratuït. Les dades que continga hauran d’estar disponibles i accessibles a través dels portals de transparència, on s’habilitarà un accés directe convenientment identificat i visible.