Menú

Des de 2016 l’Ajuntament ha recuperat 48,7 milions d’euros del frau fiscal

Des de l’any 2016, any en què es va posar en marxa el pla d’inspecció tributària, l’Ajuntament de València ha recuperat 48,7 milions d’euros procedents del frau fiscal. “És important lluitar contra esta mena de pràctiques”, ha indicat el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, “perquè és injust que les persones que sí que paguen hagen de suportar la càrrega fiscal dels qui no paguen”. Es tracta, per tant d’uns diners que l’Ajuntament “hauria deixat perdre en favor dels qui es dedicaven a fer paranys tributaris”, ha afirmat el regidor.

Durant el 2022 s’han recuperat 6,48 milions d’euros, i l’any 2019 es van arribar a recuperar fins 9,47. “I ho hem fet malgrat que ens ha tocat dedicar un gran esforç a gestionar els expedients de plusvàlua derivats de les sentències que anul·laven una part important d’este tribut”, ha assenyalat Sanjuán, per a qui “el treball recurrent dels plans d’inspecció ha permés que moltes de les activitats sobre les quals s’ha actuat en anys anteriors passen a fer ara les coses bé, i això ha permés al consistori congelar els tributs i continuar augmentant la recaptació”.

Enguany s’ha augmentat la recaptació un 4,6% respecte al 2021. El servici d’inspecció ha dut a terme 34.866 inspeccions, de les quals 13.615 tenen a veure amb la plusvàlua, 7.607 són actuacions de gestió, 6.087 de revisió i 5.939 són comprovacions. El responsable d’Hisenda ha apuntat que “l’Ajuntament ha hagut de retornar 4,7 milions d’euros per l’aplicació de les sentències de la plusvàlua, un import que s’ha reclamat a l’estat”.

Del pla de plusvàlues s’han recuperat 457.000 euros i 2,3 milions d’euros per l’Impost d’activitats Econòmiques, IAE. En este últim aspecte destaca el fet que de cada 100 inspeccions que s’han realitzat, el 76% de les empreses inspeccionades presentava frau fiscal. En l’ICIO s’han recuperat 2,3 milions d’euros, en taxes d’ocupació del domini públic s’han recuperat 1,2 milions d’euros i en sancions tributàries 227.00 euros.

Els sectors en els quals s’han produït un major frau, i una major recuperació de recursos, han sigut comerç i els servicis financers. També han augmentat les quantitats recuperades en procediments que afecten l’ICIO, impost sobre construccions, instal·lacions i obres. El 87% de les inspeccions realitzades en este impost han llançat un resultat positiu, la qual cosa tal com ha indicat Sanjuán “demostra la bona faena de preparació dels responsables de la inspecció”.

Pla d’Inspecció 2023

El regidor d’Hisenda ha presentat el nou pla d’inspecció per a enguany, “que inclourà novetats com les que es duran a terme en l’IAE, sobre els sectors de comerç, immobiliària, fabricació, finances, comunicació i assegurances, que són alguns dels quals més frau fiscal han comés en els últims anys. Una altra novetat és la revisió de la matrícula de l’IAE, de la superfície, de les exempcions i de la xifra de negoci que estan declarant, per a vore si es correspon amb la realitat”.

En el que afecta l’ICIO la novetat consistix en el fet que enguany es revisarà l’obra nova i en les taxes per ocupació de domini públic s’actuarà sobre els aprofitaments especials en sòls , subsols o vols de la via pública que estan a nom d’empreses explotadores de servicis com a gas o electricitat.

També s’investigarà l’IVTM, Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, especialment sobre aquells vehicles que estan donats d’alta de manera fictícia en altres municipis, però pertanyen a esta ciutat.