Menú

Urbanisme organitza una festa per a celebrar la recuperació de l’espai públic de la superïlla de la Petxina

La Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana ha organitzat aquest dissabte 25 de març una jornada festiva oberta a tota la ciutadania per a celebrar la recuperació de l’espai públic per als veïns i veïnes que ha suposat la superïlla de la Petxina. Al llarg del matí se celebraran diferents tallers infantils vinculats a l’arquitectura, la ciutat i el paisatgisme tàctic mitjançant el qual els xiquets i xiquetes podran acabar el mural ‘Jardí Botànic’ al costat de la il·lustradora Lúa Solar o imaginar una nova ciutat en el taller ‘Reconstruint la ciutat: imaginant paisatges’. La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha animat a tota la ciutadania a participar en una festa per a tots els veïns i veïnes del barri que estarà amenitzada amb la música de ‘Els Trobadorets’ per als més xicotets i amb la de Badlands, una banda que té les seues arrels en el barri.

La jornada festiva començarà a les 11 hores amb els tallers infantils dirigits als xiquets i xiquetes de 4 a 11 anys, que tindran una hora de duració. Així, a les 12 hores començarà el concert infantil de Trobadorets. La banda amenitzarà als presents amb la seua música tradicional infantil valenciana durant una hora més perquè, a les 13.30, Badlands prenguen el relleu.

El tancament de la jornada, ja després de l’hora de menjar, retornarà el protagonisme als més xicotets, que podran gaudir d’un taller d’estampació vegetal a partir de la flora del barri o d’un taller on redissenyar la ciutat des de l’aire.

La festa del dissabte pretén posar el protagonisme en la superïlla de la Petxina, la primera que s’executa a València. Es tracta d’una estratègia urbanística per a la recuperació de l’espai públic per als vianants mitjançant actuacions urbanístiques blanes o tàctiques. Aquestes accions permeten, amb una execució ràpida i un cost ajustat, retornar l’espai públic als vianants mitjançant l’ús de pintura, senyalística i mobiliari per a delimitar diferents zones i espais.

El sistema de superïlles consisteix a generar un conjunt de diverses pomes, en els carrers interiors de les quals es redueix al mínim el trànsit rodat, per a generar el màxim espai per als vianants possible. Per a això, el trànsit motoritzat circula per les vies perimetrals, mentre que als carrers interiors es permet només la circulació per als vianants i l’accés de vehicles de residents, emergències, o càrrega i descàrrega. En aquest cas, s’ha actuat sobre 13.000 m² del barri de La Petxina, recuperant l’espai dels carrers Palleter i Calixt III, generant una nova plaça i multiples espais d’estada o de joc. Tota la zona s’ha equipat amb centenars de bancs, jardineres amb més de 1800 plantes arbustos i arbres, i fins i tot taules de pícnic, pingpong o d’escacs, que els veïns i veïnes ja gaudeixen des de fa una setmana.

Una vegada finalitzada i posada en marxa la superïlla de la Petxina, la Regidoria d’Urbanisme ha licitat i està pendent d’adjudicació l’obra d’una nova superïlla en Orriols. A més, estan pendents de redacció els projectes de diverses més en diferents barris de la ciutat, sol·licitades per la ciutadania a través dels pressupostos participatius.