Menú

Les instal·lacions esportives municipals oferixen activitat física personalitzada prescrita des dels centres de salut

Hui s’ha presentat el programa AFIS, un programa d’activitat física prescrita des dels centres de salut i desenvolupada en els centres esportius municipals que busca per mitjà de l’activitat física una millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la ciutat de València. El programa, que va nàixer en 2017 però es va interrompre durant la pandèmia, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, a través de les regidories de Salut i Sanitat i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Salut Universal i Salut Pública.

“Este projecte s’està actualitzant i es reiniciarà progressivament a partir d’este mes de març, en les diferents instal·lacions esportives municipals de la ciutat, amb un número total de 241 places per trimestre, encara que el número es pot ampliar en funció de la demanda”, ha indicat el regidor de Salut, Emiliano García.

“El programa” ha explicat el regidor d’Esports, Javier Mateo, “inicia quan un ciutadà o ciutadana acudix al seu centre de salut. Allí el metge de capçalera, el fisioterapeuta o un altre professional sanitari pot prescriure-li activitat física mitjançant un talonari, si la persona complix els requisits previstos. L’activitat es durà a terme en la instal·lació esportiva més pròxima al seu centre de salut, on els i les professionals li pautarán una activitat física dirigida i personalitzada, que podrà dur a terme durant tres mesos de manera gratuïta, i durant altres tres mesos a un preu molt reduït, gràcies a l’aplicació d’un bo social”.

Per part seua, el director general de Salut Pública i Addiccions, Julio Máñez, ha posat en valor l’impacte positiu que este programa ha demostrat entre els qui han participat en ell des que va començar “millores en el pla físic que són molt evidents, però sobretot millores a nivell emocional. El programa s’ha prescrit també als qui es troben en una situació de soledat no desitjada, una cosa molt comuna en persones majors que a més de millorar a nivell físic han millorat la seua sociabilitat, la qual cosa repercutix en una menor medicalització i una menor assistència als centres mèdics, gràcies a la millora de la seua salut física i mental”.

En anteriors edicions d’este programa es van obtindre importants conclusions, entre la qual destaca la diferència de l’activitat física entre diferents sexes, sent els homes els que realitzen més esport. També es van trobar diferències a l’hora de realitzar activitat física depenent del nivell econòmic i acadèmic, que demostren que les persones vulnerables fan menys esport, “uns aspectes que amb este programa intentem compensar, perquè l’Ajuntament de València pretenem que l’impacte positiu no siga només físic, sinó emocional i social”, ha indicat Mateo.

L’ajuntament ha posat a la disposició d’este programa els poliesportius del Cabanyal, Benimaclet i Natzaret; els pavellons de Benicalap, Malva-rosa, Font de Sant Lluís i Fontsanta; l’Estadi del Túria i el Velòdrom Luis Puig.