Menú

L’Ajuntament destina 180.000 euros “per a consolidar la cultura com un dret de la joventut”

El programa elaborat per la Regidoria de Joventut per a acostar la cultura a la gent jove i fomentar entre este col·lectiu la creació artística i el consum cultural compta enguany amb un pressupost de 180.000 euros. Amb esta partida, que incrementa en 55.900 euros la de l’any passat, s’impulsarà la primera convocatòria dels premis ‘NarrArtistic Jove’, per a promoure l’escriptura (narrativa curta, poesia i còmic) entre joves de 16 a 30 anys. El programa ‘Cultura Jove’ 2023, que s’emmarca en el Pla de Joventut 2019-2023, també inclou altres novetats com els premis per a la creació de maquetes i vídeos musicals per a grups o solistes novel·les joves, el ‘Club de Cultura’ per a visitar museus i monuments, i les visites teatralitzades en l’Alqueria de Félix.

La regidora de Joventut, Maite Ibáñez, ha presentat hui este programa cultural “que, reforçat amb novetats interessants per a les persones joves de la ciutat, també incentiva el consum de propostes artístiques, la qual cosa reverteix directament en empreses i professionals d’este sector”. “A més amb esta iniciativa volem fer accessible l’oferta cultural de la ciutat, crear una agenda de qualitat i diversa, i donar suport al talent jove amb mitjans i espais, així com donar visibilitat i difusió a les creacions artístiques de joves, alhora que es creen sinergies i xarxes”, ha explicat l’edil.

“Tenim molt clar que els beneficis de la cultura, igual que els de l’esport o els de l’oci saludable, són clau per al desenvolupament personal i col·lectiu de la població jove, a més de contribuir al seu benestar”, ha afegit Maite Ibáñez, qui ha explicat que, per això, “l’Ajuntament ha reforçat este programa, igual que altres accions relacionades amb els cursos de formació o d’idiomes, l’atenció psicològica, o les activitats d’oci alternatiu i saludable, per a consolidar la cultura com un dret de la joventut”.

Pel que respecta a les novetats, del certamen ‘NarrArtistic Jove’, Maite Ibáñez ha detallat que es concediran un total de 12 premis (de 800 i 500 euros) en tres categories i en les modalitats de castellà i valencià, i s’editaran 300 exemplars amb un compendi de les 12 obres.

De la nova convocatòria de premis a maquetes i vídeos musicals per a grups o solistes novells, la regidora ha indicat que permetrà promoure la producció, difusió, exhibició i edició d’obres musicals de la gent jove, d’estil totalment lliure, així com el suport, amb tres premis (de 1.500, 1.000 i 800 euros), per a la creació musical i per a la difusió de l’obra en la web i xarxes socials de la Regidoria, que també organitzarà un esdeveniment per a este fi.

‘Club de Cultura’ i visites teatralitzades en l’Alqueria de Félix

Maite Ibáñez també ha ressaltat la creació del ‘Club de Cultura’ per a la realització de visites a museus i monuments, que es posarà en marxa en breu, per a donar a conéixer l’arquitectònica de la ciutat així com els fets històrics i els estils artístics més rellevants; generar grups o clubs de joves que compartisquen aficions culturals; i promoure la participació i assistència de públic jove en els espais culturals. Estes activitats, dirigides a joves d’entre 16 i 30 anys, es publicitaran en la web i xarxes socials de la Regidoria i la inscripció es realitzarà als Centres Municipals de Joventut (CMJ).

Finalment, la regidora ha presentat les visites teatralitzades a l’Alqueria de Félix, que també es posaran en marxa pròximament i completarà una exposició permanent que té per objecte donar a conéixer la història d’esta alqueria del Parc de Marxalenes en la qual es pot aprendre com era la vida en les alqueries i l’horta, la cria del cuc de seda i la indústria sedera, etcètera.

“La teatralització per a l’explicació d’esdeveniments històrics, de maneres de viure o per a retratar una època és una forma amena, entretinguda i divertida de conéixer el nostre passat”, ha ressaltat a aclarir que les visites seran per a tots els públics encara que estaran dirigides principalment a joves en edat escolar i en general joves d’entre 12 i 30 anys.

Després de donar compte d’estes novetats del programa ‘Cultura Jove’, Maite Ibáñez ha recordat “moltes altres activitats que es duen a terme amb similiar objectiu en el marc del Pla Pla de Joventut com, per exemple, les que s’engloben en ‘Estiu Jove’, durant el període estival, amb propostes d’oci saludable, campaments o cursos d’idiomes.

Maite Ibáñez també ha parlat dels concerts “per a secundar i donar a conéixer o reforçar la presència de grups de música o solistes joves de València a la ciutat, mitjançant la seua contractació directa per a la seua actuació en locals de la Regidoria de Joventut o en barris de la ciutat; de les Residències artístiques i culturals, convocatòria de 25 premis de 3.000 € perquè joves artistes de la ciutat desenvolupen els projectes en un període aproximat de tres mesos, en instal·lacions i amb mitjans facilitats per la Regidoria.

En la seua intervenció, la regidora també ha recordat que l’Ajuntament, que també posa a la disposició de la gent jove una xarxa de sales d’exposicions perquè exposen les seues obres i actuacions, facilita l’accés de la població jove a l’agenda cultural de la ciutat, a través de la distribució d’entrades gratuïtes per a espectacles organitzats pels agents culturals de la ciutat, i impulsa projectes per a iniciar a la joventut en la música clàssica amb la col·laboració amb els conservatoris de València.