El nombre de dones aturades a València es reduix en més d’un 25% en dos anys
El nombre de dones parades a València s’ha reduït en més d’un 25% en dos anys, en passar de 38.652 al gener de 2021 a 28.808 al desembre de 2022. Això és el que es desprén del nou Informe anual sobre la Situació laboral de les dones a la ciutat de València, un document elaborat per l’Observatori Socioeconòmic de València Activa que recull els principals resultats obtinguts sobre l’atur, l’ocupació i la qualitat de l’ocupació entre les dones de la ciutat de València.
“Hem reduït la desocupació femenina en una quarta part. Les dades confirmen que estem tancant la bretxa de gènere en el mercat laboral, una de les nostres principals prioritats. Els programes i servicis que oferim a través de la plataforma Treballem Iguals amb els quals treballem per a reduir les bretxes de gènere i acompanyem a les dones perquè puguen millorar la seua ocupabilitat, avançar i créixer professionalment estan sent efectius: cada vegada més dones accedeixen al mercat laboral”, ha assenyalat el regidor d’Hisenda i Sectors Econòmics, Borja Sanjuan.
Si bé esta dada és altament positiva la veritat és que el pes de la desocupació recau de manera més intensa en el grup de dones, perquè suposen el 59,53% de la població desocupada. A més, l’informe també reflectix que les dones romanen més temps en desocupació que els homes i és que, segons es desprén d’este informe, el 64% de les persones parades de llarga duració són dones. I si s’analitza la desocupació per grups d’edat, s’advertix com un terç de les dones en atur tenen més de 55 anys i el 30% tenen entre 30 i 44 anys.
Quant a afiliacions, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en un 24,74% des de 2015, en passar de 118.824 en el primer trimestre de 2015 a 148.230 en el quart trimestre de 2022.
En l’apartat de contractacions destaca que, del total de contractes signats en 2022, el 59,53% van ser subscrits per dones mentre que el 40,47% el van signar homes.
Es percep una disminució del pes dels contractes temporals i un ascens dels indefinits en les dones en passar d’un 8,5% de contractes indefinits i un 90,1% temporals al gener de 2015 a un 39,41% de contractes indefinits i un 59,6% temporals. “Estes dades venen novament a confirmar que la reforma laboral del Govern d’Espanya ha sigut un èxit rotund”, ha matisat Borja Sanjuan.
Malgrat que estes dades són dades són positius, s’observa una dada alarmant en abordar la tipologia dels contractes, perquè les dones signen el 61,5% dels contractes parcials i en alguns casos, com per a dones de 45 a 54 anys, esta xifra arriba a fregar el 72% i en el cas dels contractes a temps parcial realitzats amb persones majors de 55 anys, el 68% es correspon amb dones.
“Una de les possibles causes que generen esta desigualtat és la situació derivada de les obligacions i càrregues familiars, com per exemple de la cura de les persones majors i no es pot penalitzar al que cuida. És vital per a la nostra ciutat comptar amb un Pacte Local per la Corresponsabilitat perquè en cada barri existisca una xarxa de cures solvent i de qualitat per als fills i filles, per a les persones majors i també per als qui cuiden dels altres.”, ha defensat l’edil.
D’altra banda, en l’apartat de contractacions també destaca que el nombre de contractes de dones en llocs de direcció i gerència creix més d’un 125% des de gener de 2015 i suposen el 42,34% dels contractes signats d’este tipus. És més, en un any els contractes d’este tipus signats per dones han augmentat un 24%, enfront del 10% dels signats per homes
Pel que respecta a la caracterització per sector, este estudi de l’Observatori Socioeconòmic de València Activa indica que el sector més feminitzat és el de les activitats de la llar (91%), seguit de les activitats sanitàries i de servicis socials (78%) i l’administració pública (67%). Per contra, els més masculinizados són la construcció (9%), les indústries extractives (13%) o l’agricultura i ramaderia amb percentatges (14%).
Dona: emprenedoria i lideratge
En la relació de contractació i nivell educatiu sobreïx el fet que el 53,12% dels contractes de nivell d’estudis superiors estan signats per dones, una xifra que augmenta un 1,6% respecte a 2021.
Tal com evidencia l’informe es detecta una tendència en augment de les dones autònomes, amb una taxa de variació superior als homes. No obstant això, continuen representant un 38,58%. Així doncs, s’observa un avanç del 10,2% des del quart trimestre 2015 enfront del 6,8% dels homes.
“A València Activa sabem que emprendre és ja de base complicat i també sabem que emprendre sent dona ho és doblement. És per això que donem suport a les emprenedores a través de diversos servicis i programes, i també a través d’activitats concretes com la trobada del Dia Internacional de la Dona Emprenedora”, ha explicat el regidor.
Treballem Iguals: cap a un mercat laboral més igualitari
Treballem Iguals és la iniciativa de València Activa des d’on s’impulsa i aglutina els programes i servicis relacionats per a aconseguir la igualtat entre dones i homes en l’àmbit de l’ocupació.
“A València Activa tenim en l’ADN la lluita contra les bretxes de gènere, per això vam posar en marxa Treballem Iguals, la primera agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere i per això hem posat en marxa Espai Lidera o servicis i programes d’impuls al lideratge femení i al foment de l’emprenedoria, com Lidereses, que impulsem juntament amb CEV o el Programa de suport empresarial a les dones-PAEM que vam posar en marxa juntament amb Cambra València”, ha recordat el regidor Sanjuan.
En concret, esta plataforma té com a objectius combatre la desocupació femenina; millorar habilitats i coneixements professionals de dones; visibilitzar el talent femení; fomentar el treball en xarxa; lluitar contra el “sòl enganxós”, tancar la bretxa digital de gènere; trencar el sostre de cristall i fomentar l’emprenedoria.