Menú

València finalitza la regeneració de la ‘zona zero’ del Cabanyal amb un centre de dia, un centre cívic i la reforma dels seus carrers

L’Ajuntament de València ha donat un nou impuls aquesta setmana al procés de rehabilitació del Cabanyal que va començar en 2015 amb altres tres projectes que contribuiran a la millora de la qualitat urbana del barri: les adjudicacions del centre de dia i de la reurbanització dels carrers de l’entorn i la recuperació de les obres del centre cívic. “La rehabilitació de la zona més castigada pels anys del Partit Popular en el Cabanyal són ja una realitat i, precisament, aquesta setmana tenim molt bones notícies perquè hem adjudicat ja l’obra del que serà el nou centre de dia per a persones majors en el barri, un centre que cuide a les persones majors més dependents. A més hem encarregat la reurbanització de tots els carrers de l’entorn de l’estació del Cabanyal i aquesta mateixa setmana es reprenen les obres de futur Centre Cívic del Cabanyal”, ha manifestat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.

Per a la vicealcaldessa de València, “aquestes obres venen a curar una cicatriu que van deixar els governs del Partit Popular en la zona de l’ampliació de l’avinguda Blasco Ibáñez, la qual cosa s’ha conegut comunament com la Zona Zero, i per a mi és un vertader orgull dir que la zona zero ja no existeix i que en el futur serà la zona amb més vida del Cabanyal”, ha continuat.

Gómez ha reivindicat aquest barri com “un símbol de la resistència i de la participació ciutadana” que ha permés la recuperació patrimonial històrica del barri del Cabanyal. “Totes aquesta zona que va ser derrocada i que va destrossar la vida de milers de famílies del Cabanyal serà recuperada per a tornar a omplir-se de vida. I això no significa que vaja a passar com pretenia el Govern del Partit Popular una gran avinguda de cotxes per a arribar cinc minuts abans del centre a la platja sinó que s’omplirà de famílies de serveis de proximitat que faran de tota aqueixa zona una de les millors zones de la ciutat de València”, ha finalitzat.

L’espai sobre el qual es construirà el centre de dia agrupa set parcel·les dins de la poma delimitada pels carrers Francisco Eximenis, Safareig, Vidal Canelles, i la C/ Poble Nou de la mar i les obres tindran un pressupost de 2,5 milions d’euros amb un termini d’execució estimat de 12 mesos.

El programa de necessitats que es desenvolupa respon a l’activitat de Centre de Dia per a Persones Majors municipal i es desenvolupa principalment en planta baixa, amb una planta superior que alberga espais per al personal i una gran terrassa transitable. L’accés principal es planteja des del carrer Poble Nou de la Mar, que també serà objecte de reurbanització dins del programa EDUSI, i que es convertirà en un bulevard amb espais enjardinats al costat de les façanes del nou centre de dia i de la escoleta infantil veïna.

En la planta baixa s’organitzen tots els serveis generals del Centre de Dia, organitzats entorn d’un gran pati central envidrat que es condiciona amb tendals i arbratge de fulla caduca per a permetre un ús intensiu i confortable d’aquest espai exterior.

Així, el pati interior podrà servir com solarium, amb l’aconsellable helioterapia per als residents d’avançada edat; com a hort “urbà” també amb finalitats terapèutics tant per a potenciar la motricitat com per a contribuir a la satisfacció personal dels usuaris de produir i consumir els seus propis aliments; i també com a extensió dels espais interiors disponibles en planta baixa, podent realitzar així a més passejos dins del recinte.

Al voltant d’aquest pati se situen les quatre àrees bàsiques en les quals es distribueix el centre: l’accés i administració, les sales principals, menjador, i banys geriàtrics. En la planta superior s’habiliten zones tant privades per al personal, com alguns serveis complementaris per als usuaris, com són les dependències de perruqueria i podologia.

Des d’ací es dona accés a la terrassa transitable, que compta amb una zona ombrejada amb una pèrgola. Aquest primer pis es complementa amb un espai de descans a la disposició del personal i des del qual s’accedeix a més a la terrassa de les instal·lacions.