Menú

Els grans propietaris de València amb vivendes buides pagaran ja enguany recàrrec en l’IBI

L’Ajuntament de València cobrarà en l’Impost de Béns immobles (IBI) d’enguany un recàrrec del 30% als propietaris que figuren en el registre de grans tenidors amb habitatges buits. Així ho ha anunciat el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, que ha insistit que es tracta d’una mesura coercitiva que no té com a finalitat augmentar la recaptació sinó aconseguir que hi haja més vivendes per a llogar perquè baixen els preus.

Sanjuán ha explicat que València, com altres grans ciutats espanyoles, patix un mercat del lloguer molt tens que afecta “les persones treballadores i molt especialment a les persones joves a l’hora de poder emancipar-se”. El regidor d’Hisenda ha assenyalat que encara que les “causes d’esta escassetat d’oferta d’habitatge són diverses, hi ha una evident sobre la qual hem d’actuar que és l’impacte que estan tenint tant la reconversió d’habitatges a apartaments turístics com l’acumulació d’habitatges per part de fons d’inversió o fons voltor”.

Per este motiu, en este exercici fiscal s’aplicarà ja un recàrrec especial del 30% en l’IBI a les vivendes dels propietaris que figuren en el registre de grans tenidors amb habitatges buits que elabora la Generalitat. Enguany este recàrrec del 30% s’aplicarà a un total de 41 habitatges en el terme municipal de València que són propietat de 6 grans tenidors.

Sanjuán ha assenyalat que “no és un número determinant, però sí que marca el full de ruta i oferix una radiografia de la situació a la ciutat”. El regidor d’Hisenda ha destacat com a cas clarificador de per què cal actuar que “hi ha un gran propietari que acumula 29 habitatges buits en Poblats Marítims”.

La mesura s’aplica per primera vegada enguany, una vegada que la Generalitat ha elaborat el registre de grans tenidors amb habitatges buits. Com regula la normativa fiscal, es tindrà en compte este registre a data 31 de desembre de 2022. El regidor d’Hisenda ha assenyalat que no és la mesura que solucionarà tots els problemes d’habitatge “però és una mesura que deixa clar que “els qui venen a especular amb l’habitatge, el tindran molt difícil a la ciutat de València”.

Sanjuán ha explicat que “el llistat és dinàmic i anirà incrementant-se” però ha remarcat que és un procés amb totes les garanties: “els grans tenidors poden al·legar i poden traure els habitatges al mercat que és, en el fons, l’objectiu d’esta mesura, que no està feta per a cobrar més, està feta perquè no hi haja habitatges buits. Cada vivenda buida que isca al mercat per a no pagar este recàrrec en l’impost és un èxit”.

Per a aclarir i simplificar el procediment, i atés que hi ha grans propietaris que tenen uns habitatges en el terme municipal de València i uns altres fora d’este, però dins del territori de la Comunitat Valenciana, Sanjuán ha assenyalat que en estos casos “recapta la Generalitat i compensa el 30% a l’Ajuntament de València”.

Quant al calendari fiscal, el regidor d’Hisenda ha recordat que també enguany s’aplica la flexibilitat que es va posar en marxa amb la pandèmia, ampliant el període de pagament, ja que l’Ajuntament no té problemes de tresoreria i es pot mantindre esta mesura que facilita el pagament a la ciutadania.