Menú

El consum de les fonts d‘aigua filtrada i refrigerada de València evita alliberar prop de 600 tones de CO₂ en 2022

Les fonts PUSDAR instal·lades pel Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València i que oferixen aigua filtrada i refrigerada a la ciutadania, destinades a emplenar botelles d’ús personal, “gaudixen de gran acceptació per part dels veïns i les veïnes, tal com avalen les dades oficials de consum”, segons ha informat la regidora Elisa Valía. El balanç de 2022 mostra que el consum total de les 22 PUSDAR amb què compta la ciutat ha sigut de 1.183 m³. Durant l’any passat, el consum de cadascuna d’estes fonts s’ha multiplicat per quatre.

La regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, ha celebrat “l’enorme acolliment” d’estes instal·lacions i ha ressaltat el fet que “la ciutadania cada vegada és més conscient de la importància de decantar-se per opcions més respectuoses amb l’entorn. Des de l’administració hem de posar a l’abast dels veïns i les veïnes totes les eines possibles en este sentit. I això és el que estem fent”.

Optar per la utilització d’estes fonts d’aigua filtrada i refrigerada, que permeten a cada ciutadà i ciutadana emplenar la seua pròpia botella és un gest molt significatiu en termes de sostenibilitat, tal com ha assenyalat l’edil. De fet, s’ha evitat l’emissió a l’atmosfera de 579,5 tones de diòxid de carboni.

“Amb iniciatives com esta estem contribuint entre totes i tots al fet que València siga neutra en carboni. Cada vegada la nostra ciutat és més verda, més amable, més humana. Amb estes mesures ajudem a reduir l’ús de plàstics d’un sol ús associats a l’aigua i, a més, fomentem el consum de l’aigua de l’aixeta, que és la més controlada, la més segura i còmoda, així com la més econòmica i la més respectuosa amb el medi ambient”.

València ja compta amb un total de 22 fonts d’este tipus en funcionament i estan repartides per huit districtes de la ciutat. La que més ha utilitzat la ciutadania és la que es troba al Jardí del Túria, entre els ponts de Montolivet i l’Assut de l’Or.

Valía ha recordat que estos punts ofereixen aigua refrigerada, “la qual cosa és un al·licient molt interessant per a les corredores i els corredors de l’antic llit i per a les persones que practiquen esport en este espai verd de la ciutat, així com per a tota la ciutadania en general que utilitza esta infraestructura tan destacat a València”.

L’any 2020 la Regidoria del Cicle integral de l’Aigua va instal·lar les primeres quatre PUSDAR, repartides en la plaça de l’Ajuntament, el passeig de la Malva-rosa, l’antic llit del riu i Vivers. Posteriorment, amb l’edició 2020-2021 dels Pressupostos Participatius Decidim VLC, es va constatar que la ciutadania demandava este tipus de servicis i se’n van posar en marxa altres 18. Ara mateix la ciutat disposa de 22 fonts PUSDAR repartides en huit districtes. Hi ha altres tres fonts situades a Patraix, Sant Marcel·lí i el Perellonet, la instal·lació de les quals ja està completada i que pròximament estaran en funcionament. A més, se’n col·locaran altres 21 per tota la ciutat en haver sigut un dels projectes més votats per la ciutadania en l’edició dels pressupostos participatius de 2022.
Elisa Valía ha indicat que “Dedicim VLC és una prova irrefutable que la societat sol·licita este tipus d’instal·lacions i des de l’Ajuntament de València estem cobrint eixa necessitat, que porta aparellada indiscutiblement una mirada verda i sostenible”.