Menú

València reivindica l’esport igualitari i divers en el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia en l’Esport

La façana de l’Ajuntament llueix hui, 19 de febrer, una pancarta per a commemorar el Dia Internacional contra la LGTBIfobia en l’Esport. “Amb este gest, València, que treballa per a convertir-se en referent com a ciutat inclusiva, tolerant i gayfriendly, ha volgut mostrar el seu compromís amb un esport igualitari i divers, lliure de discriminació”, tal com ha manifestat el regidor d’Esports, Javier Mateo.

En esta jornada, el regidor ha transmet que València “és una ciutat inclusiva i per això vol referenciar-se en el món com, per exemple, sent seu dels Gai Games 2026, que són els jocs esportius de la inclusió”. “Estem orgullosos d’haver aconseguit per a esta ciutat este esdeveniment de gran rellevància perquè donarà visibilitat a les realitats diverses que la heteronorma amaga i estigmatitza”, ha afegit.

“Volem ser un referent, volem demostrar que esta és una ciutat oberta on es pot practicar l’esport en total llibertat i de manera inclusiva. A més, és el nostre deure lluitar contra la intolerància i a favor de la diversitat perquè l’esport ha de ser un espai segur en el qual totes les persones gaudisquen en llibertat”, ha assegurat el regidor. I en este sentit, ha recordat que València compta amb entitats esportives que s’han convertit en un referent per al col·lectiu, com, per exemple, el Club Esportiu LGTB+ Samarucs o el Club Esportiu LGTBI+ DRACS. “El treball d’estes i molts altres clubs han permés continuar lluitant contra la LGTBIfobia a través de l’esport”, ha afirmat.

Denunciar les discriminacions

La jornada internacional contra la LGTBIfobia en l’Esport se celebra el 19 de febrer perquè aqueix dia, de 1961, va nàixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que es va identificar públicament com a homosexual. “Este esportista va veure com la seua carrera va quedar truncada per la seua orientació sexual i va ser víctima d’assetjament, insults i homofòbia fins que, l’any 1998, es va suïcidar”, ha lamentat Javier Mateo, qui ha manifestat que “l’Ajuntament se suma a les iniciatives per a recordar al futbolista britànic, denunciar les pressions i la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+ dins del món de l’esport i acabar amb els tabús i les barreres”.

Gai Games 2026

D’altra banda, l’edil ha reiterat que “l’aposta de València per l’esport divers, igualitari i inclusiu és més ferm que mai, ja que acollirà els Gai Games de l’any 2026”.

“Este esdeveniment esportiu i cultural ofereix un entorn segur per a la pràctica esportiva del col·lectiu LGBTQ+i té com a principis bàsics la participació, la inclusió i la diversitat. Per això, des del 1982 els Gai Games conviden a participar a totes les persones, independentment del seu sexe, raça o origen ètnic, discapacitat, orientació sexual o religió”, ha indicat.

L’esdeveniment dura 12 dies, se celebrarà entre maig i juny i acollirà competicions de més de 30 modalitats esportives. Entre elles, es troben esports autòctons com la pilota valenciana o el colpbol; esports nàutics, com la vela, el rem o el caiac pol; i arts marcials. També esports d’equip –bàsquet, vóley platja, hoquei, futbol, sóftbol o rugbi–, modalitats individuals –esgrima, tennis, golf o ciclisme– i novetats com són els esports o el quidditch.

A més, inclourà diverses activitats culturals, atraurà, previsiblement, a 15.000 esportistes i 100.000 visitants la qual cosa suposarà un impacte econòmic per a la ciutat de més de 120 milions d’euros.

Compromís LGTBIQ+

D’altra banda, València ha presentat la seua candidatura per a acollir en 2024 la Convenció Anual de IGLTA, principal associació internacional d’empreses turístiques especialitzades en el segment LGBTIQ+. Este esdeveniment congrega a la major part dels operadors centrats en l’esmentada comunitat, i la celebració del mateix a la ciutat reforçaria l’aposta de la nostra ciutat per atraure a este mercat.

València ja va entrar a formar part a l’inici de l’any, de la Xarxa de Ciutats LGTBI+ i els Gai Games són un dels principals atractius turístics i esportius. “D’esta manera, la ciutat forma part d’esta associació que gestiona les principals destinacions turístiques mundials dirigides a este públic objectiu on, el major potencial són les possibilitats de desenvolupament personal que la ciutat ofereix a totes les persones, amb independència del seu sexe, origen ètnic, discapacitat o orientació sexual”, ha conclòs Javier Mateo.