Menú

El TEM encara una temporada de suport al talent local i exhibició dels grans noms del teatre estatal

El Teatre El Musical presenta la seua programació de febrer a juny d’enguany, marcada pel suport al talent local i la presència dels grans noms del teatre nacional. Una programació que compta amb teatre de text, dansa, música, performance, circ, poesia escènica i art interdisciplinari. La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha explicat que “el nostre teatre està obert a tota la ciutadania, amb una programació cultural per a tots els públics, diversa, amb continguts de qualitat i connectada amb la realitat actual. Continuem reforçant la identitat del Teatre El Musical i la seua connexió amb el barri del Cabanyal-Canyamelar, el contingut social i formatiu a més del cultural, la relació amb els festivals, així com les activitats paral·leles a l’oferta escènica”.

El director del TEM, Juanma Artigot, ha destacat per part seua: “Presentem un nou tram de programació en un moment en el qual l’esforç, les estratègies i les línies de continguts marcades van donant els seus fruits, consolidant a poc a poc el projecte en tots els seus objectius: suport a la creació local, l’evolució del TEM fins a convertir-se en un espai de referència quant a l’exhibició estatal, l’obertura a nous llenguatges i disciplines i l’oferta complementària que acompanya la programació: la formació dissenyada tant per a professionals com per al públic general, la mediació i l’acció social.  última temporada s’ha aconseguit augmentar l’assistència de públic, treballant les audiències i creant una comunitat que cada vegada es va integrant més en l’activitat del Teatre El Musical”.

Podi de dramaturgs espanyols

Acomiadem gener per a donar la benvinguda estecap de setmana a Xavier Bobés i Alberto Conejero amb un muntatge sobre memòria històrica, La mar. Visió d’uns xiquets que no ho han vist mai, i el cap de setmana següent, 17, 18 i 19 de febrer, Juan Mayorga i Blanca Portillo porten l’adaptació teatral del discurs d’ingrés en la Reial Acadèmia de l’autor madrileny, Silenci.

L’1 d’abril, Julio Manrique convertix el text d’Anja Hilling Animal negre tristesa en un bonic, terrible i estrany artefacte tràgic que ens mostra a un xicotet i privilegiat grup d’éssers humans.

El cicle de grans noms de la dramatúrgia estatal que visiten el TEM continuarà amb Totes les cançons d’amor, de Santiago Pisa i Andrés Lima. Els dies 6 i 7 de maig puja a l’escenari el premiat Eduard Fernández, reconegut amb tres Goya, entre molts altres guardons, en una història d’oblit, record i amor comptada a través de la visió d’una dona molt especial.

A més, els dies 11 i 12 de març, Lydia Cacho i José Martret acostaran el costat més cru de la violència masclista a Mèxic amb La infàmia, adaptació de la prestigiosa autora de la seua obra Memòries d’una infàmia

Per acabar, Manual per a armar un somni, de la Zaranda, llançarà els dies 26 i 27 de març una mirada introspectiva al propi teatre en una sort de metanarració sobre la interpretació, l’èxit, la redempció i el pas del temps.

Talent local

Esta temporada agrupa un total de sis propostes escèniques de la Comunitat, tres de les quals són estrenes. Els dies 25 i 26 de febrer arriba al TEM Florida, del guionista i dramaturg Víctor Sánchez en la qual Silvia Marsó capitaneja un elenc d’èxit per a una història ambientada ací: el lúgubre i fred Benidorm durant els mesos d’hivern.

La llengua incompleta de Guadalupe Sáez i Kika Galcerán és una coproducció del mateix TEM, una història íntima i personal de l’autora a partir de la relació amb la seua mare.

L’escenari valencià també oferirà espectacles per als més xicotets amb Croma, de Pau Pons i L`Horta Teatre, programada en doble sessió el 12 de març.

Els dies 14, 15 i 16 d’abril es pujarà a l’escenari Begoña Tena a defensar el seu monòleg Visca,

Toni Agustí i Lara Salvador li prendran el relleu els dies 21 i 23 d’abril amb Versió, on, a través d’un procés d’assajos, una actriu i un actor intenten portar a escena la versió teatral d’una reeixida novel·la l’argument principal de la qual tracta d’un terrible succés.

Ió Iraizoz i Gloria March també formaran tàndem el 28 i 29 d’abril per a indagar a través d’assajos en qui som a través dels relats que ens contem. En la seua proposta, titulada Simulacre, un home i una dona improvisen xicotetes trobades entre desconeguts.

Finalment, el director i escriptor valencià Pau Berga oferirà la seua particular crítica només per a adults de l’afecte i afecte en la societat actual en Manifest antiromàntic.

Cultura de barri

El TEM continua abanderant l’escena cultural del districte i el fa a través de l’impuls a activitats i trobades on El Cabanyal-Canyamelar cobra especial protagonisme. El 2 d’abril s’ha programat el concert Al compàs del Romaní, de la formació En clau de Clot.

En la mateixa línia, torna el cicle Així sonen els Poblats Marítims, Diàlegs al TEM, en  ocasió el 23 de març, amb una trobada música i íntima entre el periodista Rafa Cervera i el comunicador Amadeu Sanchis.

Finalment, els dies 2, 3, 4 i 5 de juny, una nova edició de Ruge Rosario convidarà als veïns a sumar-se a les festes del barri en clau de dansa, música, creativitat, teatre, art i gastronomia.

Poesia i música

La música i la poesia tindran el seu espai en el Teatre El Musical amb dues noves sessions del Cicle de Poesia Viva de València Rimbomba. Isabel Martín, Nelo Curti i Flatus Vocis Du participaran en la primera cita amb la paraula viva el 31 de març, mentre que Celia Bsoul, Obert Poètic i Mónica de Nut oferiran un recital el 19 de maig. Música, lírica i poesia es donen la mà en este clàssic del TEM.

Finalment, Visites sonores, Diàleg Obert portarà una nova sessió de música experimental, improvisada i dissident el 28 de maig.

Seu per a festivals

El TEM continua acollint algunes de les sessions de festivals més importants de la ciutat. Així, el Festival de Titelles del Cabanyal-Canyamelar torna els dies 24, 25 i 26 de març al Teatre El Musical i al Teatre L’Estrela en la seua VI edició, amb programació per a tots els públics.

El muntatge més recent de Daniel Abreu, Premi Nacional de Dansa 2014, DALET (Dona) es representarà en el context del festival Dansa València. El títol correspon al d’una lletra de l’alfabet hebreu que fa referència a la porta. I eixa imatge al·ludeix a diferents conceptes que bolca el coreògraf canari a través del seu ball.

Per part seua, el Festival 10 Sentits acostarà al TEM el seu vessant més social. Les obres El principi de les il·lusions i Soda es representaran els dies 20 i 21 de maig, respectivament. La trobada, que aconsegueix la seua XII edició, pretén ser un catalitzador de l’acció social a través de l’art i la innovació.

La temporada acabarà els dies 29 i 30 de juny amb una activitat conjunta amb el Teatre El Musical de la mà de Taller Plaer i la seua proposta En el fosc està l’infinit: una suggeridora festa nocturna convertida en excursió i aventura per a indagar en el costat secret de l’art, la nit i la simple foscor.