Menú

Urbanisme presenta una pla per a la reurbanització i resocialització de les “casetes rosa”

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, ha presentat este matí el “full de ruta” per a dur a terme la regeneració urbanística i social del bloc de cases conegut com les “casetes rosa”, del barri de la Malva-rosa. De l’estudi encarregat per Urbanisme s’han extret una sèrie de conclusions amb les quals s’ha confeccionat un full de ruta de les accions que s’han de dur a terme a curt, i mitjà termini “per a aconseguir l’objectiu de regenerar i sanejar una zona que hui dia genera importants problemes de convivència veïnal”, ha indicat Gómez.
El pla “s’ha inspirat en un altre projectes similars que s’han dut a terme en altres ciutats d’Espanya” ha explicat la responsable d’Urbanisme “i en l’estudi propi d’esta zona, que ens ha portat a establir nostra propi full de ruta per a les “casetes rosa”. Tal com ha assenyalat Gómez “l’estudi explica com s’ha d’abordar esta problemàtica des d’un punt de vista urbanístic, arquitectònic i social, posteriorment AUMSA determinarà les accions concretes que s’han de dur a terme”.

Este full de ruta naix d’un estudi detallat des de diversos punts de vista. En primer lloc s’ha analitzat “a peu de carrer” la zona, la seua dotació, l’urbanisme i la seua problemàtica social; en segon lloc s’han estudiat altres casos similars com el barri del Puche a Almeria, el barri del 29 d’Octubre, a Valladolid, el de Santa Adela de Granada i el barri de la Mina, a Barcelona; en tercer lloc s’ha consultat amb experts que ja han actuat en situacions similars; i en quart i últim lloc s’ha realitzat una jornada de reflexió i diàleg amb els veïns de la Malva-rosa, per conéixer de primera mà els seus interessos.

El resultat d’esta anàlisi és un full de ruta que proposa una sèrie d’accions a curt termini com la coordinació entre les diferents administracions públiques, especialment la Generalitat Valenciana. També recomana un estudi arquitectònic i tècnic “que determinarà quines són les zones han de demolir-se i quines es poden rehabilitar, així com aportar alternatives per al futur”. S’haurà de determinar “que substituirà a les “casetes rosa”, si volem habitatge públic, dotacions municipals, zones verdes, una plaça, estacionaments o qualsevol altra cosa”, ha indicat la regidora. Finalment, Gómez ha afirmat que l’estudi determina que totes estes actuacions “han d’estar integrades amb plans complementaris de drogodependència, d’acció social, d’absentisme social, formació o ocupació, però sobretot d’un pla de reallotjament de totes aquelles persones que es vegen afectades pels enderrocaments, especialment les famílies més vulnerables”.

La vicealcaldessa ha incidit en la idea que “ja estem treballant en este full de ruta i estem treballant amb AUMSA per veure el que farem amb cadascuna de les vivendes i esperem que el pla s’execute el més ràpid possible”. Un full de ruta que en paraules de la responsable d’Urbanisme “servirà per a sanejar la zona i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, acabant amb els problemes de drogodependència que existixen en esta zona”.