Menú

Gonzalo Tejero Langarita, cap de la Guàrdia Municipal entre 1931 i 1936, tindrà un carrer a València

El capità Gonzalo Tejero Langarita, que va ser Cap de la Guàrdia Municipal de València entre els anys 1931 i 1936, tindrà, en breu, un carrer al costat de l’Hospital la Fe. Així ho ha anunciat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, durant l’acte de lliurament de condecoracions que ha tingut lloc en el Saló de Cristall de la casa consistorial, amb motiu del 153 aniversari de la creació de la Policia Local, en aquells anys denominada Guàrdia Municipal.

La figura del capità Langarita va ser recuperada pel consistori l’any 2019, mitjançant el lliurament de la Medalla d’Or de la Policia Local a títol pòstum. Gonzalo Tejero va ser afusellat l’any 1936 a La Corunya, on va ser enviat per la República. Després de la seua mort València li va dedicar un carrer que en finalitzar la guerra va tornar a rebre el seu anterior nom, el carrer de la Sang. “Este reconeixement és una de les coses més importants d’esta legislatura, una figura que representa a totes les persones i valors que van ser enterrats durant molts anys en este país, i que ara ixen a la llum”, ha recordat Cano

La Guàrdia Municipal va nàixer en 1870, amb la funcions de vigilància tant als carrers com en els edificis municipals. Depenia de l’Ajuntament i rebia ordres directes de l’alcalde. Comptava amb cent funcionaris, deu inspectors i un cap, que atenien una població que en aquells anys rondava les 200.000 persones. A poc a poc va anar ampliant tant el nombre de membres com les seues funcions.

L’acte ha servit pe condecorar i reconéixer l’esforç dels qui, des del propi cos o des d’altres administracions o servicis, han col·laborat amb espacial notorietat amb la Policia Local de València. S’ha concedit la creu al mèrit professional amb distintiu blau a María Pilar Esther Rojo Beltrán, Presidenta de l’Audiència Provincial de València; Luis Felipe Martínez Martínez, de la Subdelegació del Govern; Carla Mercé Torrella, Cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la Delegació de Govern; Hilario Llavador Cisternes, Secretari General i de Plens de l’Ajuntament de València; i Félix Javier Gutiérrez Garijo, Inspector Cap de la Brigada Provincial del CNP. També s’ha entregat la creu al mèrit professional amb distintiu blau, pel seu constant lliurament i dedicació diària al Comissari Principal de la Policia Local de València, Alberto Cabeza Ruano.

Durant l’acte, el cap de la Policia Local de València, José Vicente Herrera, ha mostrat el seu “orgull i agraïment pel passat”, i especialment “per l’esforç, dedicació i sacrifici de tots els que ens van precedir en la missió de ser servidors públics”.

Per la seua banda, Aarón Cano, ha recordat “el repte que va suposar la pandèmia per a tots els cossos de seguretat i emergències, ja que teníem protocols i plans per a tot menys per a alguna cosa com el que va ocórrer”, i ha posat l’accent en els nous reptes als quals s’enfronta la societat valenciana en general, i la Policia Local en particular, “com són la soledat no desitjada, els intents de suïcidi o la violència de gènere. Problemes que eren allí però no érem capaços o no volíem veure”.

Per finalitzar, Cano ha expressat el seu compromís amb la proximitat, que es traduix en la Unitat de Proximitat i Convivència “amb la qual multiplicarem la nostra presència en els diferents barris de la ciutat, que suposa una aposta per la descentralització i la proximitat”.