Menú

La Fundació Protegir VLC impulsa 26 activitats per formar a policia i bombers i acostar-los a col·lectius vulnerables

La Fundació Protegir VLC, integrada per Policia Local i Bombers de l’Ajuntament de València, va impulsar l’any passat 26 accions solidàries, acadèmiques, culturals i institucionals per acostar a la ciutadania el treball que realitzen tots dos cossos, atendre necessitats de col·lectius vulnerables i augmentar la formació d’agents, bombers i bomberes.

El regidor de Protecció Ciutadana i president de la fundació, Aarón Cano, ha assenyalat que “la Fundació Protegir aspira a convertir-se en l’ONG de la Policia Local i Bombers de València”. L’entitat va incorporar el passat exercici Bombers en el seu patronat i va desenvolupar propostes formatives i solidàries específiques, com l’adquisició de 600 detectors de fum per a persones majors que viuen soles en els seus domicilis, un simulador virtual d’incendis per saber com procedir davant determinades situacions, va organitzar unes jornades nacionals sobre incendis estructurals de grans edificis i va coorganitzar unes altres de sanitaris de Bombers, així com activitats lúdiques i formatives per a menors. També ha renovat la seua imatge, que ara fa referència als tres cossos presents en la Regidoria de Protecció Ciutadana.

Durant els últims set anys, la fundació ha impulsat més d’un centenar d’accions, des de documentals sobre la incorporació de la dona a la policia, els reptes del cos durant els seus 150 anys d’història o exposicions, congressos, premis, carreres solidàries i accions en les quals “ha mostrat el compromís amb els col·lectius més vulnerables de la nostra societat”, segons ha indicat Cano. Cada any es procura visibilitzar una causa. L’any passat va ser la soledat no desitjada, mentre que les anteriors edicions han estat dedicades a la violència de gènere, seguretat viària, la convivència, delictes d’odi, pandèmia i salut mental.

La fundació va tancar 2022 amb un congrés internacional sobre convivència i seguretat per a policies locals al Palau de Congressos; la celebració dels VII Premis Periodístics de Policia Local i Bombers; una carrera solidària junt amb de STOP Accidentes per les víctimes de sinistralitat viària, i la instal·lació de dos estands a Expojove. Prèviament, va adquirir 600 detectors que s’instaran pròximament en les vivendes de majors que viuen a soles.

També es van impulsar altres iniciatives, com el Fòrum Nacional sobre Ciutats Segures, que va inaugurar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, organitzat conjuntament amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Fòrum d’Abolició de la Prostitució. Així mateix, s’han promogut accions culturals i educatives, com l’enregistrament de dos pòdcast sobre memòria històrica, concretament sobre el cap de la Policia Local de València en 1936, el capità Tejero Langarica, i el bomber represaliat Francisco Roca Pallardó, que va salvar uns companys i la imatge de la Mare de Déu d’un incendi en la catedral, o la segona edició de Videpoli, una iniciativa audiovisual que es projecta en tots els col·legis de la ciutat amb què la Policia Local de València impartix la formació “Ajudar a Previndre”.

La fundació també està darrere de l’organització d’actes institucionals com els Dies de Policia Local, a l’octubre, i Bombers, al març; la Trobada Nacional d’Unitats Canines dels servicis d’emergència; la recepció de les Falleres Majors en les centrals tant de Policia com de Bombers; l’organització de l’aniversari de la Guàrdia Municipal, que se celebra cada 7 de febrer, i ha participat en la Setmana Valenciana de la Mediació. El passat 24 de novembre es van entregar per primera vegada els I Premis de Convivència, que van distingir les millors aportacions de particulars i entitats a la convivència a la ciutat.