Menú

L’Ajuntament puja la plusvàlua de la compravenda especulativa de vivenda

La Junta de Govern Local ha aprovat una actualització del coeficient de la plusvàlua que grava la compravenda especulativa d’habitatges. En concret, l’Ajuntament de València ha revisat el coeficient de la plusvàlua per a la compravenda ràpida d’aquelles vivendes que es venen en el primer any des de la seua compra. Per contra, el coeficient d’este impost municipal baixarà per a les persones i les famílies que venguen una vivenda que tenien des de fa catorze anys o més. La vicealcaldessa, regidora de Desenvolupament Urbà i alcaldessa en funcions, Sandra Gómez, ha afirmat que “esta mesura ens ajudarà a lluitar contra els fons voltor, els especuladors i els que veuen la vivenda com un bé amb el qual especular, enriquir-se i no com un dret fonamental dels nostres veïns i veïnes”.

Per a Sandra Gómez, esta mesura s’emmarca en “el desenvolupament i l’impuls del pla de mesures contra l’especulació de la vivenda i de defensa del veïnat que vol tindre llar pròpia, en la qual viure i sentir-se segur”. Així, segons la vicealcaldessa, “actualitzem el coeficient de la plusvàlua per a les compravendes ràpides, per a aquelles compravendes que s’hi produïxen en el període d’any, és a dir, quan una persona adquirix una vivenda i la revén en menys d’un any duplicant-ne o triplicant-ne el preu”. Gómez ha explicat que “volem desincentivar eixa especulació o, si es produïx, que estiga gravada tributàriament”.

Per la seua banda, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que, “per exemple, una empresa que compra i ven un immoble que té un valor cadastral de 50.000 euros a València pagarà un 13% més de l’impost de plusvàlua i, en canvi, una família que compra o ven una vivenda del mateix valor i que tenia des de fa catorze o quinze o setze anys pagarà una mitjana d’un 43% menys”. En paraules de Sanjuán, “reduïm un 43% la plusvàlua de la majoria de famílies que no compra o ven la vivenda d’una forma tan ràpida perquè l’entén com un lloc per viure i pugem la plusvàlua un 13% a aquelles empreses que estan emprant el mercat de vivenda com un lloc on invertir”. El regidor considera que “és una configuració molt més justa del tribut i l’hem portat fins al màxim que ens permetia la llei perquè hi ha un compromís molt ferm d’acabar amb l’especulació de vivenda en la ciutat de València o, com a mínim, posar-los-ho molt difícil a aquelles persones que volen guanyar molts diners i que la gent ho passe molt malament a l’hora de buscar un habitatge”.

València és la primera gran ciutat que grava la tinença especulativa de vivenda. L’actualització de l’impost de la plusvàlua produirà un minvament de la recaptació del 0’23% per a les arques públiques municipals i una disminució dels ingressos de 121.204’16 euros, segons càlculs de la Regidoria d’Hisenda.

El govern municipal també ha donat hui el vistiplau a la modificació del calendari tributari de l’Ajuntament de València. En concret, el període de pagament voluntari de tributs municipals es prorroga de forma permanent fins a l’11 de juliol. La mesura ja estava en vigor des de fa tres anys com a fet excepcional durant la pandèmia per tal de facilitar i dilatar el pagament dels impostos municipals a les persones i les famílies. La decisió de la Junta de Govern Local de hui convertix en duradora esta mesura, que romandrà en el calendari de tributs.