Menú

València materialitza la petjada de la Capital Europea de Turisme Intel·ligent en un mural

El regidor de Turisme i Internacionalització de l’Ajuntament de València, Emiliano García, ha visitat aquest matí el mural situat en la plaça Tavernes de la Valldigna, al costat del Mercat de Mossén Sorell, que recordarà la capitalitat europea del Turisme Intel·ligent de València en 2022. El mural, il·lustrat per Virginia Lorente i executat per Martín Forés, forma part de la petjada que deixa la capitalitat europea en l’entramat urbà i permetrà a la ciutat projectar-se com una urbs oberta i inclusiva. “El mural, que representa de manera gràfica els quatre grans eixos d’actuació de la capitalitat, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la creativitat, recorda els assoliments col·lectius i ens inspira a continuar treballant per un turisme sostenible, accessible i corresponsable amb el patrimoni i la identitat del territori”, ha manifestat el regidor després de visitar l’obra juntament amb els artistes.

García, a més, ha subratllat que València no podria haver albergat la Capital Europea del Turisme Intel·ligent “sense comptar amb la complicitat dels residents, el sector empresarial, les administracions públiques i tots els col·lectius socials que s’impliquen en què l’activitat turística que es desenvolupa a València genere riquesa i benestar social”.

El mural, ja visitable, està situat en la plaça de Tavernes de la Valldigna del barri del Carmen, en una façana de gran grandària amb molta visibilitat i en un entorn cèntric amb una afluència de públic. En la realització d’aquesta obra s’ha tingut en compte l’existència d’un parc infantil als peus de la paret de manera que, en la zona baixa de l’obra, “els xiquets poden participar, creant un espai de llibertat d’expressió i expressió artística”, ha recalcat García.

L’autora del disseny, Virginia Lorente, ha explicat que a través de formes geomètriques molt clares, “la composició reflecteix la ciutat des dels criteris de ciutat amable, sostenible, creativa i diversa: colors vius, càlids, el paisatge mediterrani, el Jardí del Túria, la mar, l’horta, així com elements arquitectònics representatius, com són la cúpula del museu de Belles arts – un dels museus més importants d’Espanya-, el pont de la Trinitat -el pont més antic de València-, els Embulls o el Veles e Vents”. El caràcter més humà es reflecteix persones fent ús d’aplicacions mòbils, persones amb discapacitat gaudint del Jardí, corredors, els esquirols que habiten des de fa pocs anys el Túria, i un personatge assegut en primer pla que bufa una dent de Lleó,i les llavors volen en remolí formant una espiral de Fibonacci, representant aqueixa connexió amb la naturalesa. En definitiva, ha finalitzat, “una ciutat sostenible, el disseny de la qual busca aqueixa convivència”.

Per part seua, Martín Forés és el muralista habitual de Paco Roca. Ha realitzat, entre altres, els murals del barri de Natzaret i de la Facultat de Dret de la Universitat de València. També compta amb altres murals de gran impacte paisatgístic urbà com el que serveix d’homenatge a Josep Renau en el barri de Sant Marcel·lí. La seua especialització en grans formats va fer que anara idònia la seua participació en el projecte, ja que, a més, no solament es limita a replicar l’esbós de Virginia Lorente, si no, també, aprofita per a realitzar xicotetes reparacions en la façana per a estilitzar encara més el resultat final. El projecte està ideat i proposat per l’estudi creatiu Granissat, de la ciutat de València que compta també amb una llarga experiència en ‘street màrqueting’, creativitat, disseny i comunicació.

València, Capital Europea de Turisme Intel·ligent

Després d’un intens any d’activitats en el marc de la capitalitat, València té com a objectiu continuar liderant les iniciatives de turisme sostenible i consolidar-se en el temps com un destí referent en aquesta matèria. València és la primera ciutat del món a mesurar i certificar la petjada de carboni i hídrica del turisme. Així mateix, la ciutat està treballant per eliminar les barreres arquitectòniques i ser un destí cada vegada més accessible perquè totes les persones puguen gaudir igualment de la ciutat.

Diversa, oberta i acollidora, València està orgullosa de ser una ciutat inclusiva i sensible amb tots els seus visitants. És per això, entre altres, per la qual cosa la ciutat ha sigut triada seu per a albergar els XII Gai Games en 2026, un esdeveniment esportiu i cultural internacional els principis bàsics del qual són la participació, la inclusió i la diversitat.

Pel que respecte a la digitalització, es tracta d’un dels àmbits d’actuació prioritaris, realitzant-la de manera que siga el més intel·ligent possible utilitzant servidors sostenibles per a reduir la nostra petjada de carboni pel que, si compres els serveis turístics en la nostra web, estaràs contribuint a realitzar un turisme ‘smart’ i sostenible.

A més València ha sigut la capital mundial del disseny en el mateix any, 2022, i recentment ha sigut triada Capital Verda europea per a 2024, per la qual cosa es fa encara més palesa, que el turisme ha de ser intel·ligent adaptat als nous reptes globals.